Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Spara eller slänga

2015-07-23

 

Har man inte problem så skapar man!

När man gör enformigt arbete som t.ex. att måla om verandastaketet har man tid att fundera. Gamla funderingar poppar upp och blir som nya.

Hur var det nu jag skulle göra med alla sparade, hemvävda handdukar och bordsdukar, alla handbroderade lakan, alla handvirkade spetsar? Alla dessa som följt mig genom alla flyttningar? Ibland har jag fått någon idé och letat fram alla flyttkartongerna med det sparade. Stadigt handdukstyg i linne vävt i lärft, kypert, dräll och märkta med mammas, mormors, farmors och två svärmödrars initialer. Dessutom hittade jag handdukar vävda och märkta av mig själv i 18-års ålder. Och jag har tydligen varit så ambitiös att jag köpt handdukar och bordsdukar på auktion. Men använt dem har jag inte så ofta gjort. Dessa rejäla tyger skulle vara något att återanvända som sängöverkast till barnen sydda i lappteknik, har jag planerat.

Men varje gång som jag dragit fram lådorna har jag blivit sittande med alla minnen och funderingar. Vilken härlig känsla att stryka med handen över tygen. Känna livfullheten i garnet och strukturen i bindningen. Vad tänkte mormor när hon under tidigt 1900-tal satt och "bruda sig"? Var hennes handdukar och vepor vävda av lin och hampa som odlats på "Klemisa"? Mammas handduksmaterial var till stor del odlat på Maansfolk, vet jag. Det har hittills alltid slutat med att jag baxat kartongerna tillbaka upp på vinden.

En annan idé som jag haft är att använda handdukarna som tabletter på middagsbordet. Men idéerna har alltid slutat på samma sätt: Uttröttad av alla funderingar och minnen har textilierna packats ner i lådorna igen. Märkligt kluven känner jag mig när jag som handhanduk i köket använder köpta, tryckta designhanddukar.

Jag får väl hoppas på att följande generationer förstår värdet av hantverket och kan tillvarata skatten på något finurligt sätt. Inte bara anse det vara för fint att använda eller i värsta fall tycka att det är gammalt skräp. Pinterest är ju full av idéer. Jag förmår bara inte sätta saxen i klenoderna.

 

Antal kommentarer: 1

2015-07-26 22:12:14 - gunilja, E-postadressen är dold

Ja, du Sonja visst blir man nostalgisk då man får "känna" på gamla handvävda/brode´rade alster! Jag använder faktiskt mammas fina märkta handdukar! Och njuter faktiskt ! Gamla fina "brudlakan" med plattsöm och langetterade hål är nog också i användning ! Dom blir så fina o mjuka varje gång man tvättat och manglat dem ! Men har nog så ofta TÄNKT att man skulle göra fina gardinkappor av dom! Men det stannar vid tanken för mej med! Då blir det ju till att klippa i dom...och det "känns" lite fel! Däremot att klippa o "göra om" andras (!) broderade alster tycker jag är helt OK numera! Att skapa något nytt och tänka om ! Men DEN tröskeln tog tid att komma över!!
Hoppas våra barnbarn kanske kommer att ha tid att värdesätta våra gamla textilier-som vi så glatt sparar!!! Heja , heja alla hantverkare ute i stugorna!!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)