Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Gardinfundering

2016-11-02

 

Måste en mönstrad gardin alltid ha vit botten?

Jag medger att mitt problem inte inte är så värst stort, men svaret kan vara viktigt åtminstone för oss inredningsintresserade.

Under de 10 månader som gått sedan flytten till Jakobstad har jag mer eller mindre energiskt sökt lämpligt gardintyg till vardagsrummet. Först hade jag skaffat ett orangerött marimekkotyg som jag tänkte skulle passa så bra med orangeröda temat i vardagsrummet men när gardinerna väl kom upp var de för röda och julaktiga (jo, kanhända att i december får de komma upp igen). Men att hitta lämpliga som passar under ickejuletider var svårt. Det som jag senast tänkt mig var ett omöstrat rödorange tunt tyg som skulle släppa igenom det lilla ljus som finns nu, men se det finns inte i någon enda affär.

Jag råkade få syn på ett trevligt bomullstyg med klatchigt målade färger i rött och orange men också lite blått på vit botten. Hmmm! Vit botten - det gillar jag ju inte i allmänhet.

Försäljaren påstod att ett mönstrat tyg alltid ska ha vit botten.

Jag lånade hem en provbit och mediterade vidare på saken. I elbelysning var gardinen perfekt Men som den håsapelle jag ibland är, så kollade jag aldrig provbiten i dagsljus. Jag rusade iväg och köpte det fantastiska tyget, sydde och hängde upp i rasande fart. - Nej hjälp!!!! I dagsljuset var de klatchiga färgerna mesigt ljusblåa och rosa! Värsta tänkbara färger mot mattans orangeröda.

Textilfärg! Jag måste måla över de ljusaste fläckarna! Men kommer jag att bli nöjd med resultatet? Kan man fodra gardinerna? Oj, vad jag gnuggade de små grå. Att kassera ännu ett par nyinköpta gardiner har jag inte råd med (kan jag inte medge inför gubben). Följden blev att jag grävde fram ett gammalt beige dubbellakan som jag delade i två, fållade och hängde upp bakom nya gardinerna. Nu lyser inte dagsljuset igenom och färgerna är nästan så smaskiga som jag vill ha dem. Men, ännu bättre hade gardinerna varit med mörkare botten, har jag bestämt.

Efter lite funderande har jag kommit till följande slutsats: Tycker man bäst om ljusa eller pastellfärger är vit botten på gardiner bra, annars inte.

Ett annat problem som jag också grunnat på: När ska man ha gardiner och när kan man vara utan? I Sigtuna hade vi inte en endaste vanlig, hängande gardin. Det huset, de rummen och den inredningen förmedlade att här behövs inga gardiner. Det huset som vi bor i nu, påstår att här ska det vara gardiner. Så enkelt är svaret.

 

Antal kommentarer: 3

2016-11-02 20:24:09 - gunvor

Just det. Så var det också för mig.
Så jag testade och provade och bytte och försökte. Sen blev det en brunbeige tyllsak som jag puffat här och där. Och de har hängt här sen 2008. Har inte hittat de rätta.
De mest rätta hänger där nu :-)
Det är ett evighetsprojekt! Kanske.

2016-11-02 20:24:23

(flower)

2016-11-02 23:35:08 - gunilja, E-postadressen är dold

Hmm har du "såna" problem?!! Köp nytt enfärgat tyg i "din" orangeröda färg och applicera på lite urklippta remsor/rektanglar från ditt "gamla" mönstrade tyg! Du gillade ju klatschiga färgerna!! Sy på dem lite huller om buller på nedre tredjedelen kanske!! Eller är tyget FÖR tjockt? Det mönstrade som blir kvar kan du ju sy kuddar eller nåt stolsöverdrag av...Kul med ambitioner som du ju tycks ha! Jag syr bara mina "tavlor" jag !! Dom gardiner jag har tycker jag så mycket om - så varför byta...?!!! Lycka till !!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)