Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Gardinfunderingar forts

2016-11-03

 

Har hon blivit riktigt galen på gamla dagar?

Det tror nog de som kände mig förr i världen. Förr gillade jag diskreta och jordnära färger i naturmaterial i inredningen. Det kanske berodde på att jag såg så mycket färger i jobbet att jag ville ha lugn och ro hemma. Numera är det färger som gäller. Efter pensioneringen har jag t.o.m börjat acceptera konstmaterial. Men en brasklapp måste jag infoga: Inget går upp mot bomull, lin och ull!

Jag har fått mycket feedback angående mina funderingar om gardiner i går. Det blev jag mycket glad över. Detta med att ha gardiner eller inte och vilka färger, det handlar ju om smak och funktion. Därför finns det så många olika gardiner i butikerna.

Ändå tycker jag att de flesta gardintyger i affärerna är alltför lika. Vill man ha något avvikande från det allmänna modet blir det svårt.

Det tog också lång tid innan jag kunde bestämma mig hurudana gardiner vi (jo det är jag som bestämmer om gardiner men gubben brukar gilla vad jag bestämmer) ska hänga i kök- och matrummet. Men när jag väl fick en idé gick det fort.

Jag gick och strosade på Missionsstugans loppis och plötsligt fick jag syn på Gardinen. Det sa "klick"! Genast visste jag att denna oranga gardinen skulle få sällskap av en limegrön och en citrongul. I Jeppis hittade jag inga tyg i de rätta färgerna men i Kokkola fanns de. Den oranga loppisgardinen var litet för kort. Bara att skarva med de nyinköpta.

Jag blev så innerligt nöjd med gardinsalsan i de för övrigt vita och murriga utrymmena.

Min regel är att ett rum ska bilda en helhet och harmoni. Finns det t.ex. en färggrann matta behöver det finnas något som tar upp det färggranna. Men har man mönstrade tapeter får man akta sig för gardiner eller annat som kan gräla. Om man bor i ett grälande utrymme tar det på krafterna. Man får inte den vila som man så väl behöver hemma.

Jag medger att att mina färkstarka gardiner inte är vilsamma precis men de är i harmoni med resten av utrymmet och då blir helheten vilsam.

Har ett rum många saker som är dominerande så är det bäst att lämna bort gardinerna, ha rull- eller spjälgardiner om man behöver insynsskydd eller ha mycket diskreta, om man vill "mjuka upp" rummet.

 

Antal kommentarer: 1

2016-11-03 21:22:35 - Gunvor

Snyggt!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)