Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Vad är egentligen hemslöjd?

2012-06-23

 

Fantasifull och välgjord hemslöjd

på Liljevalchs

 

I år fyller Hemslöjden - Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund 100 år. Grattis!

Det firar man på många håll i landet.

 

Traditionellt och nyskapande på Liljevalchs

På Liljevalchs i Stockholm visar man en stor jubileumsutställning. Den pågår fram till 2 september. Jag besökte utställningen för någon vecka sedan. Det var med lite kluvenhet jag tittade på utställningen.

Den ena delen av utställningen visade både traditionell samt nyskapande hemslöjd när den är som bäst: traditionellt broderi, sameslöjd, träslöjd o.s.v. samt de gamla teknikerna i ny tappning bl.a. eleganta högklackade stövlar i näver. Fascinerande! Besökarna får också möjlighet att själv pröva på olika tekniker.

Huvuddelen av utställningen heter: "Ser du löven för alla träd?" Man tillverkade 2000 lövstommar, storlek 80 x 50 cm. Alla som ville och anmälde intresse fick skapa ett eget löv med stommarna som utgångspunkt. Alla tekniker och material var möjliga. Och skogen blev enorm! Materialen är allt från karamellpapper, konservburkar, plastpärlor till glas, keramik, garn, näver och trä. Det var spännande att gå och titta på allt konstigt, tokigt, roande, fängslande och gulligt folk hittat på. Man kan ofta läsa in historier, sagor, besvikelser, minnen och tankar i konstverken. Ja, jag skulle hellre kalla löven för konstverk i stället för hemslöjd. Behållningen av utställningen var mycket positiv. En kombination av hemslöjd när den är som bäst och modern skaparglädje. De flesta löven var fantasifull, välgjord hemslöjd. Några var enbart fantasifulla.

 

Hemslöjd?

Tanken var god. Men borde man inte ha tagit tillfället i akt att informera allmänheten om vad hemslöjd är? Hemslöjd är inte allt som man kan tillverka med händerna! Men man kanske inte riktigt vet vad hemslöjd är nu för tiden?

Jag förstår så bra att man vill locka så många som möjligt att skapa med händerna. Ändå får man inte glömma bort att pyssel är pyssel och hemslöjd är något annat. Det är många som glädjande nog finner nöje i att göra olika slag av hobbyarbete. Hobby har blommat upp som aldrig förr med smycken, scrapbooking, plastleror och annat kul. Också konsten lever som aldrig förr.

Jag vill citera Sörmlands Hemslöjdsförening: "Rötterna till hemslöjd finns i självhushållningssamhället där den också hämtar inspiration. Slöjdade föremål är präglade av handens arbete och kunskap om material och teknik. Inom hemslöjd används traditionellt naturen som materialkälla, men även återbruk är vanligt. Hemslöjd är en förening av nutid och tradition, lokal särprägel och slöjdarens skaparlust. Vi strävar efter hållbarhet för både människor och natur. Det betyder att vi använder naturmaterial, spillmaterial och återbrukar. Vi skapar ofta föremål som håller länge och kan repareras om de går sönder. Slöjd bidrar till människors välbefinnande, eftersom den stärker självförtroendet och främjar hälsan".

 

Krimskrams - hemslöjd

Riksförbundets tidskrift Hemslöjden har jag prenumererat på ända sedan 70- talet. Den har varit en enorm tillgång i min undervisning i hemslöjd. Jag kommer speciellt ihåg en artikelserie som belyste just vad hemslöjd är. Man hade intervjuat ett antal hemslöjdare. Det som framhölls var: Tradition, tekniker, hållbarhet, naturmaterial, användbarhet, harmoni samt tilltalande för ögat.

På senare tid har man ofta sett förskräckliga alster avbildade i tidningen och speciellt på omslaget. De flesta artiklarna i tidningen är fortfarande mycket tilltalande och hemslöjdsbetonade, men dessa avvikande beskrivningar av alster i allehanda krimskramsmaterial får mig att må illa. Jag förstår så bra att man vill få flera läsare genom att vidga ramarna, men tidningen förlorar också läsare med denna modernisering. Åtminstone jag sa upp min prenumeration förra året efter allt för mycket skräp i tidningen.

Inget fel i att skapa moderna hemslöjdsprodukter och konstverk med traditionella tekniker och material. Och som sagt, inget fel i skapande och självförverkligande i plast, karamellpapper och andra roliga material. Men blanda inte ihop detta med hemslöjd!

Löven auktioneras nu ut på Tradera till förmån för regnskogar. Passa på och få ett trevligt konstverk på väggen!

Antal kommentarer: 1

2015-10-14 19:47:46

(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)