Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Stickäventyr

2012-11-16

För många år sedan var jag en riktig stickentusiast. Jag stickade tröjor till mig själv och bekanta och jag stickade t.o.m. några klänningar. Nu har jag haft en paus i stickandet på ca 10 år. Inte ens raggsockor har jag förärat barnbarnen.

Men barnbarnet Elis´mamma tyckte att Elis skulle behöva yllesockor. Det var startskottet på en ny stickperiod. Det var som att cykla - satt i ryggmärgen. Jag fick upp ögonen för alla nya, underbara garn som finns till salu. Flerfärgat garn är så intressant att sticka av. Fascinerande att se hur olika ränderna blev i olika storlekar.

En bekant hade inhandlat garnet Stella Paljett från Järbo som såg så mjukt, gulligt och glittrigt ut. Aldrig i livet att jag hade stickat något så pråligt som en paljett-tröja till min dotter när hon var liten, men nuförtiden är jag mycket lyhörd för mina barnbarns önskemål. Ju mera glitter desto bättre tycker 4- och 7-åringen. Jag gick in på garnföretagets hemsida och kollade in paljettgarnet. Såg också bra ut på bild. Fanns i vitt och svart och rekommendationen var stickor nummer 4. Så jag bestämde mig för att sticka gammaldags hederliga vita koftor till tjejerna, men med glitter och lite lurv.

När garnet anlände visade det sig att på banderollen stod det att garnet skulle stickas med stickor nr 7. Mycket skeptiskt stickade jag en provlapp med det tunna garnet på stickor nr 7. Mycket, mycket för glest för att lämpa sig för tröjor till barn. Testade med 5 nr, med 4 nr. Fortfarande för glest. Slutligen bestämde jag mig för stickor nr 3,5. Det blev perfekt med mitt relativt lösa handalag. inte för stabbigt men inte heller för glest. Räknade ut maskantalet enligt ett utritat sömnadsmönster och stickade några varv.

Men se följden av mitt val av stickor var att den tråd på garnet där paljetten var fästad blev kortare och kortare för varje varv. Blev tvungen att justera tråden i båda sidorna varje varv = göra öglor av de trådar som inte hade paljetter.

Jag blev så förbaskad på detta långsamma sätt att sticka vanlig slätstickning så jag ringde till leverantören. Fick ett snorkigt svar att jag ska följa deras stickbeskrivningar och att ett litet fel på deras hemsida inte var något att orda om: "Har inte du gjort fel nångång?"

Inte hade jag tänkt mig att följa nåra konstiga, moderna stickbeskrivningar som företagets konstnär utarbetat utan jag ville göra som jag ofta har gjort: Välja ut ett intressant garn och sticka den modell och med de stickor jag tyckte var lämpliga. Inte kan man sticka tunna, sladdriga tröjor till småflickor där hela deras händer hade kunnat gå igenom stickningen!

Verkade som om stickrådgivaren var helt oförstående till att någon kan sticka utan en stickbeskrivning. Och att detta flortunna garn och stickor nr 7 var lämpligt till barntröjor från storlek 92 (ca 2 åring). Dessutom tyckte hon inte att det var något problem att det på hemsidan stod att man skulle använda stickor nr 4 men nr 7 på garnbanderollen. Man ska ju följa beskrivningen!!!!

Vad tycker ni alla mina stickvana vänner? Visst ska man kunna köpa garnet först och sedan anpassa till önskat mönster??? Ser fram emot att höra synpunkter!

Man ska kanske hålla sig till det gammaldags, hederliga helyllegarnet man har i gömmorna!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)