Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Upphovsrätten

2013-09-08

 

Råkar då och då ut för att folk stjäl mina bilder och mina modeller. På kurserna brukar jag säga att det är ok att kopiera smycken i övningssyfte. Inte så lätt att lyckas kopiera smycken. Oftast blir det ganska olikt. Men när jag känner igen mina smycken i främmande personers skapelser, tycker jag inte det är kul. Känner de sig nöjda med sina verk? För att kunna känna sig riktigt stolt över det man gjort ska man nog ha hittat på något eget, tycker jag.

Träffar då och då på mina foton på mina smycken. Främst är det ABF som använder mina fotografier i sin information om kurser. Jag höll kurser på ABF i Tumba. Då tyckte jag att de hade så usla bilder som åskådliggjorde smyckekurser på hemsidan så jag lånade ut bilder för att beskriva mina egna kurser. Nu har jag inga kurser på gång hos ABF. Ändå är mina bilder i omlopp runt hela Sverige. Bl.a. hos ABF i Luleå och Borås såg jag mina foton i användning utan att de angav fotograf eller design. Jag har skrivit till dem om det felaktiga i detta. Inte förrän jag kontaktade centralorganisationen fick jag svar. Centralorganisationen verkar inte vara skyldig till detta, utan de enskilda lokalföreningarna tar bilder ur någon bildbank utan att tänka på vad man gör.

Ibland blir jag också tillfrågad om jag vill göra smycken av olika seriefigurer. Detta vägrar jag blankt eftersom det strider mot upphovsrätten.

Antal kommentarer: 1

2013-12-29 00:37:46 - Lilli Nyfiken - Fotbollsfru, småbarnsmama med fotografdrömmar, E-postadressen är dold, www.curiousme.blogg.se

Hej! Vad tråkigt! Men nu, fotografen äger alltid sina bilder och kunderna betalar endast för licensen att använda bilden. Upphovsrätten till bilderna är din från första "klick". Gå in och läs på lite www.sfoto.se/tio-fragor-om-lag-och-ratt och www.sfoto.se/bilder-och-upphovsratt (och lite allt annat där, som vad en bild kostar etc.)

Hänvisa sedan till lagen när du hör av dig, du har rätt till ersättning och kan gå vidare med detta rättsligt. Ditt namn Måste stå med (förlorad marknadsföring för dig om inte annat)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)