Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Vad är hemslöjd?

2014-03-19

Fick just en reaktion på ett inlägg på bloggen som jag skrev 26/6 2012 som jag kallade "Vad är hemslöjd". Jag tycker om att få kommentarer på det jag skriver.

Vet inte vad den sura gubben jag fick avsåg. Inte heller vågade personen skriva ut sitt namn. Var det en sympatiyttring över att folk inte vet vad hemslöjd är? Var det någon som hade fått ståta med något krafs på tidskriften Hemslöjdens omslagsbild och trott att det var hemslöjd? Var det någon som var arrangör av hemslöjdsjubileet år 2012 och kände sig stött över att jag tyckte att man blandat in krimskrams i utställningarna?

I juni 2012 Gick jag in på hemsidan för Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och läste om vad de anser är hemslöjd: "Rötterna till hemslöjd finns i självhushållningssamhället där den också hämtar inspiration. Slöjdade föremål är präglade av handens arbete och kunskap om material och teknik. Inom hemslöjd används traditionellt naturen som materialkälla, men även återbruk är vanligt. Hemslöjd är en förening av nutid och tradition, lokal särprägel och slöjdarens skaparlust. Vi strävar efter hållbarhet för både människor och natur. Det betyder att vi använder naturmaterial, spillmaterial och återbrukar. Vi skapar ofta föremål som håller länge och kan repareras om de går sönder. Slöjd bidrar till människors välbefinnande, eftersom den stärker självförtroendet och främjar hälsan".

Blev mycket förvånad när jag nu igen gick in på hemsidan för att kolla vad de säger ­­­- ingenting om vad ordet hemslöjd är. Men jag kan faktiskt förstå att de strukit beskrivningen eftersom man vill få med flera deltagare men som inte är beredda att hålla sig till det traditionella kriteriet. Men kalla det då något annat än hemslöjd.

Antal kommentarer: 1

2014-04-23 18:43:27 - Helena , E-postadressen är dold

Hej Sonja, dom är alla så vackra, så det skulle ta en hel vecka att skriva om dom. Ögonen får njuta istället. Och det gör dom.
KRAM.(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)