Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Glas på G

2014-11-11

 

Onödigt att skapa saker som redan finns i butikerna så jag klämmer väl till med något konstigt!

Jag har experimenterat med bränningar av glas i min nya, stora ugn men vi har ännu inte blivit goda vänner. Större glassaker ska brännas på helt annat sätt än små glassmycken. Antingen har jag haft för hög värme, för lång utjämningstid, för tätt mellan hyllorna eller så har jag inte förmått att invänta rumstemperatur i ugnen, kikat in för tidigt och föremålen spruckit.

Att bränna glas prövar verkligen tålamodet. Bara jag lyckas programmera de optimala temperaturerna och hålltiderna gäller det att vänta ca 1,5 dygn innan jag får beskåda resultatet.

En blomkruka behöver två bränningar. Först smälter man ihop de färger eller mönster på plant underlag (krukan på bilden har flera färger än orange men den är snyggare från den oranga sidan). Sedan ska det plana glaset slumpas (formas) över en brännbar form. Jag använder blomkrukor av lera som jag täcker med brännvadd.

Efter tre försök har jag endast en någorlunda acceptabel kruka. Men jag ger inte upp!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)