Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Recycling

2014-11-23

 

Inspirerad av TV-programmen Hela Sverige syr och Kvalitet plockade jag fram gamla sparade, urvuxna tröjor i härligt tjock och stadig trikåkvalitet, som jag förenade till ett användbart plagg. Jag har aldrig varit någon slit och släng- människa och det har länge grott i mitt bakhuvud att jag ska återanvända tröjorna.

Det har stressat mig ofta att det är så svårt att få tag på tyg i bra kvalitet numera. Nästan enbart billigt och sladdrigt  konstmaterial. Men jag kan förstå att det är så. Folk vill inte lägga pengar på dyra tyger när det finns så mycket billiga kläder att köpa. Men hur bra trivs man egentligen i de sladdriga, dåligt sydda dussinvarorna? Jag har aldrig trivts i de kläderna utan insett fort att det var felköp och slängt dem ganska snart. Duger inte ens till att lappa jeans med.

Ger inte upp hoppet om att hitta bra tyger i de enstaka tygaffärer som finns kvar. Men jag blir lika frustrerad nästan varje gång. Inte nog med att jag vill ha rejäl kvalitet, jag vill också ha speciella färger. Helst "nästan svarta" färger som mörklila, mörkgrå. Nu tycker ni nog att jag är tråkig! Men man är ju som man är - inget att göra åt. Otaliga är de plagg eller tyg som jag färgat. Mönstrade tyger kan vara trevliga men jag vill inte ha så brokigt med mycket vitt. Ibland har jag målat de vita partierna med textilfärg. Kom just på att jag kunde göra en tygros i någon pigg färg att pryda framstycket med.

Tycker mycket om Camilla Thulins programserie Kvalitet!  Hon pratar om vikten av att vårda sina skor och kläder, hur man kan lappa och laga samt åstadkomma nya plagg av gamla. Se programmet onsdagar kl 22 i Svt1. Kl 22.30 kommer en programserie som heter Sy, sy, sy. Där syr ungdomar sina favoritplagg. Det är med lite delade känslor jag ser de programmet. Det skär i en gammal textillärares hjärta när man förenklar sysätten. Men å andra sidan är jag inte så gammal att jag inte fröjdas åt att världen går framåt och ser med förhoppning fram mot att folk börjar sy mera.

Programmen kan också ses i Svt play om ni missat avsnitt eller tyckar att avsnitten sänds för sent på kvällen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)