Sonjas funderingar om skapande i allmänhet och konsthantverk i synnerhet.

Kommentera gärna! Din kommentar syns först efter att jag godkänt.  Läs andras kommentarer och skriv egna här nere på Lämna kommentar eller kontakta mig på sonja.maans@multi.fi

 

Glasklart!

2014-12-10

 

Hur dum får man vara?

Jag har inte tänkt så noga på varför det finns särskilda brännugnar för glas och keramik. Jo, jag vet att man bränner i olika temperatur och att t.ex. stengodsglasyr ska brännas i närmare 1300 grader. Men annars är det väl OK att bränna glas eller keramik i ugnen?

Jag har testat att bränna glas i min nya, stora ugn.  Naturligtvis har jag tryckt in många glassaker i ugnen och försökt utnyttja utrymmet effektivt. Det mesta har spruckit eller blivit ojämnt bränt.

Deltog i en glaskurs i söndags hos Olle Pott i Uppsala och fick tillfälle att fråga om allt möjligt angående skapande i glas. Stora glassaker ska man inte bränna i flera lager utan hålla sig till en sättplatta! Glasugnar är därför breda men låga. Nu är det en kruka eller ett fat i taget som gäller. Ojoj, inte undra på att glaskonstverk är dyra. Men fyra tomtar ryms sida vid sida.

 

Antal kommentarer: 1

2014-12-11 15:12:04

Snygg tomte. Visst är det roligt att man hela tiden kan lära sej nya saker, man blir sällan fullärd ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)