Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Kållåda

 

Tycker också du att det är så onödigt att koka och steka olika ingredienser före man rör ner i ugnsform och gör lådor eller gratänger?

Till denna kållåda rörde jag ihop allt utan att varken koka eller steka. Blev sååå bra!

Du vet väl att det är bra att äta någon form av kål varje dag!

 

Kållåda: 8 personer. Receptet går bra att halvera.

1 vitkålshuvud

1 lök

800 köttfärs

1 dl grötris

1 l mjölk (gärna röd)

2 tsk salt

1 tsk peppar

1 rågad tsk timjan

1 burk tomatkross

 

Riv kålen, hacka löken, finfördela köttfärsen. Häll alla ingredienser i en stor bunke eller kastrull och rör om. Olja en stor ugnsform och häll i massan. grädda i ca 1 timme i 200 grader.

Inte alltid lätt att koka gröt

Att koka riskrynsgröt brukar inte vara svårt. Inte ens om man kokar på lactosfri mjölk har det varit problem. Men i dag brände grötan i grytbottnen hur energiskt jag än rörde. Det måste bero på att det var annat fabrikat på mjölken denna gång. Inte Valios som jag brukar använda.

Gröten blev inte så bränd att den inte gick att äta men vem vill nu ha brunprickig risgrynsgröt. Och någon ris a la Malta blir det inte som dessert.

Årets brödbak

 

Det blev faktiskt brödbak endast en gång detta år. Jag är så förbaskad över att ugnen bara går till 230 grader. Mitt brödrecept ska ha 275 - 300 grader. Gräddar jag i 230 grader med både över- och undertemperatur blir bröden torra och färglösa. Nu försökte jag att ändra till övervärme mot slutet av gräddningstiden. Men märkligt nog hittade jag ingen övervärme på den konstiga, digitala ugnen så det fick bli grillning i stället.

Inför nästa bak måste jag ta mig tid att och läsa manualen. Bröden blev goda med en mycket knaprig yta.

Här är receptet:

Dag 1:

Häll 0,5 l vatten över 3 dl rågkross och låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 2:

50 g jäst eller 1 påse torrjäst

1 l ljum sojamjölk (eller vatten)

ca 0,5 dl olja

3 rågade tsk salt

600 g grovt rågmjöl

300 g grahammjöl

ca 300 g vetemjöl + lite till utbakning

 

Rör ut jästen i lite ljum vätska (40 gradigt till torrjäst) och blanda med resten av vätskan. Häll i rågkrossdegen, salt, olja och rågmjöl, blanda och knåda i vetemjöl (degen ska vara ganska lös). Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till runda kakor eller mindre bullar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk. Grädda i 275 grader 9 - 10 minuter.

Favoritgrytan

Grytan är ett riktigt långkok men är ändå enkel att laga.  Den sköter sig själv i ugnen.

Jag brukar variera med gris och nöt i grytan. Desstuom varierar jag med kryddningen och smaksättningen. Ibland vräker jag på ordentligt med  kryddor, t.ex. chili. Ibland får den bli mild och snäll som den traditionella karelska steken med både fläsk och nöt samt morötter.

ca 900g tärnat kött, t.ex. gris ytterfilé eller nötstek och en tärnad lök.

Tärna och bryn köttet i het panna. Peppra och salta. Häll köttet i ugnsgryta och häll över vatten så att det täcker köttet. Ställ i 200 grader ugn med lock på. Låt stå i 1,5 timme för gris och tre timmar för nöt eller nöt och gris blandat.

Sila av spadet i en kastrull och vispa i redningsmjöl och låt koka upp. Häll tillbaka i grytan och smaka av. Gubbens favoritsmaksättning i grisgrytan är stekt bacon, grädde, rosépeppar och calvados. Jag kompletterar med syltad lök, champinjoner och soltorkad tomat, oliver och timjan. Servera med potatismos.

Alla varianterna är sååå goda!

Sommartårtan

Hör till sommaren att några tårtor ska bakas. I Sommar har det blivit bara rulltårtor.

Men det nya har varit att jag använt mandelmjöl i stället för vetemjöl (plus lite potatismjöl.

Annars har jag bara fyllt med vispad grädde och bär. Samma sak som dekoration. Skönt att göra det enkelt!

Kycklingbiffar och tabouleh

 

Känner att det är på sin plats att ladda med persilja för att förhoppningsvis råda bot på tröttheten.

Jag gjorde en variant av tabbouleh: Tillredde två portioner bulgur (hade tänkt mig quinoa men hade inget hemma). Jag hackade en halv gurka, en rödlök, två tomater, en kruka persilja och kryddade med saften av en citron, några droppar olivolja och lite salt och blandade.

Körde 800g kycklingfileer  i matberedaren och blandade med 1 dl vispgrädde, 2 ägg och ca 1 dl mandelmjöl (blir godare än med vetemjöl) saltade och kryddade med curry, ingefära och salt. Klickade ut smeten på bakplåtspapper och gräddade i 225 grader i ca 15 minuter. Blev 20 biffar. Går bra att frysa det man inte äter upp.

Fick beröm av gubben för maten!

Länge sedan

 

Varför äter vi inte mera kalkon? Härom dagen stötte jag på kalkonstek färdig för ugn från Malax i butiken. Länge sedan jag tillrett kalkon. Förr brukade jag köpa hela kalkonen till jul och fylla med olika slags frukt. Men jobbigt att hantera både före och efter tillagningen.

Kalkonsteken jag nu köpte gned jag in med rosmarin och timjan, placerade i stekpåse, vred ugnen till 200 grader, stack in stektermometer. Efter ca 1 timme hade den uppnått önskade 71 grader. Enligt förpackningen skulle man steka i 150 grader i två timmar utan stekpåse men jag vet (tror fullt och fast) att det blir torrt utan.

Lagade risotto till. Blev mycket gott! Enligt förpackningen var kalkonsteken lättsaltad men det påståendet vill jag inte hålla med om. Kändes krafigt saltad i min mun.

Är man inte ett mycket stort gäng som äter så blir det en hel del kalkon kvar efter första dukningen. I dag skar jag kalkonrester i tärningar, fräste hackad lök och squashtärningar i lite smör, hällde i tomatkross och kalkonbitarna. Gott som pastasås!

Man lär så länge man lever

I dag är jag i färd med att tillaga julmiddag nr 1. Sonen med familj ska tillbringa julafton med svärdotterns föräldrar så vi tar ut julafton i förskott i kväll.

Det mesta har jag köpt färdigt. Inte mycket besvär, trodde jag. Såsen svepte jag till som vanligt på gehör av vad jag råkade ha i skåpet. En rejäl klick chilisalsa åkte i. Grädde hade jag inte men däremot yoghurt. Ni kan gissa vad resultatet blev. Jo, alltför surt! Men igen en gång fanns lösningen på nätet. Om grytan eller såsen blir för syrlig ska man ha i socker. Såsen blev god! Jag är ingen vän av socker i mat men denhär gången räddade sockret mig!

Favoritjulgodis

 

Favoriten bland julgodiset är absolut choklad med nötter. Enkelt att tillverka: Smält 200 g Fazers Blå i vattenbad. Tillsätt ca 250 g nöt- och fruktblandning och rör om. Bred ut blandningen tunt på bakplåtspapper på tallrik eller liten bricka. Ställ i kylen att stelna.Bryt i bitar och njut!

Godare och nyttigare godis finns inte! Jag får akta mig att göra flera satser än en. Men det är möjligt att det slinker ner en och annan grön kula också. Men pralinerna kan jag avstå ifrån. Aladdin har visst plockat bort de godaste bitarna så kvar finns bara nougat, tryffel, toffee och annat blää.

Fart på magen

Hur botar man enklast trög mage? Svaret är linfrö!

En tesked hela linfrön dagligen i gröt, yoghurt eller fil. Simsalabim så fungerar magen perfekt! Bromsar även upp alltför aktiv mage.

Men eftersom också chiafrön sägs vara så hälsosamma, så har jag blandat chiafrön och linfrön i en bunke och tar en tesked i morgongröten varje dag. Och så dricker jag mycket vatten så fröna kan  svälla i magen. Då hålls man länge mätt.

Fröna innehåller förutom fibrer också andra nyttigheter som kalcium, omega 3 och c-vitamin.

Fröna är inte farliga på något sätt i små mängder. Man kan ta upp till en matsked dagligen.

Små steg

Detta med viktreducering är inte lätt. Ordet som börjar på b vill jag inte använda. Låter så fult och påminner mig om så många misslyckanden.

Under de senaste två veckorna har jag haft en svacka i mina föresatser. Men nu är jag tillbaka på banan igen. Äter  fyra måltider per dag. Försöker minimera kolhydraterna, utesluter vitt mjöl och socker och dricker massor med vatten eller citronvatten. Att äta små portioner är inte lätt men äter man långsamt trots att man är vrålhungrig, inte dricker vatten förrän en god stund efter maten, så infinner sig mättnaden. Både kaffe samt citronvatten en stund efter måltiden hjälper mig att känna mig mätt och belåten.

Startveckan med enbart saltfri proteinkost var verkligen en bra start. Den veckan fick kroppen att begripa att nu är det allvar.

I dag tittade jag in till Jeppis Gym och pratade med PT Mariann. Att lägga träning till dieten borde ge resultat!

Kolhydratfattigt

 

Jag snubblade över ett recept på blomkålsbröd på FB.

500 g blomkål

2 ägg (jag använde 3 till stekta biffar)

50 g mandelmjöl

1 msk olivolja

lite salt (det uteslöt jag)

Koka blomkålsbuketterna mjuka. Häll buketterna i handduk så att all vätska ångar bort. Mixa med de andra ingredienserna. Rådet var att man skulle klicka ut smeten på bakplåtspapper och grädda bröden i 225 grader. Jag tänkte att det går väl lika bra med stekpannan så jag stekte mina biffar. Men nästa gång prövar jag med ugnen för biffarna var lite svåra att få att hålla ihop. Därför lade jag till ett extra ägg. Men mycket goda är de!

Nu har jag testat reseptet med att grädda i ugn med endast 2 ägg i smeten. Klickade ut 20 skedar deg som jag plattade till lite. gräddade i 225 grader ca 25 minuter. Bröden höll bra ihop efter gräddningen. Gott med smör och ost till!

Toppendag

Nu är jag inne på min andra vecka på min "allvarsbantning". Facit för förra veckan var -3,4 kg. Hade väntat mig mera men mina kilon har varit bofasta i så många år så jag förstår att de är lite ovilliga att flytta.

Får lägga till grönsaker på tallriken i dag. Smakar himmelskt! Dessutom prövade jag att krydda kycklingen med förutom ingefära och citron också med chili. Saknade inte salt. Gott!

I morse fick jag äta yoghurt med en blandning av linfrön, solrosfrön och chiafrön. Hade rustat mig med Valios 5,5 procentiga yoghurt. Jag blev mätt och belåten då också.

I grevens tid

Det var verkligen i sista minuten som jag startade mitt viktreduceringsprogram. Upptäckte just att min enda tillräckligt stora "gåpåstansommartröja" är i tvätten. Trots några tappade kilon känner jag mig inte väl till mods i mina "förrasommarenströjor". Tydligen har kilogrammen rört på sig på andra ställen än där de borde, enligt mitt tycke. Efter mycket letande hittade jag en svart tröja med halvlång ärm som sitter tillräckligt löst.

Den gångbara tröjan har jag själv sytt. Inte lätt att hitta rätt storlek i affärerna, dvs smal över axlarna och vid över magen. Det är oftast tvärtom. Jobbigt när man inte gillar att prova. Men några flera syr jag inte just nu. Ska invänta mera resultat på viktfronten och tvätta min gångbara tröja på kvällen så den är användbar på morgonen.

Ser fram emot att rymmas i förra årets tröjor!

Simsalabim

Plötsligt är min längtan efter smaskig mat, bullar, glass och efterrätter borta! Otroligt! Hemligheten är att jag lät mig övertalas att än en gång starta ett viktreduceringsprogram och köpa en stor, dyr försändelse med diverse preparat.

Nu har jag klarat av den första, svåra veckan och känner att det här ska jag klara. Nu har jag bara 11 veckor kvar med överkomligt program. Sen är det meningen att jag ska ha förlorat en massa kilon och lagt mig till med goda vanor och inte gå upp igen. Hihi - tror faktiskt på det!

Har haft Atkinsdieten i bakhuvudet i många år men aldrig lyckats få till det på allvar. Nu vet jag att jag druckit för lite vatten och därför inte mått bra. Efter en vecka på enbart proteiner ska jag börja lägga till lite grönsaker. Faktiskt så gör frånvaron av kolhydrater att hungern är mycket reducerad.

Fortsättning följer.

 

Skam den som ger sig

Nya tag på nya året!

Jag har några vänner som lyckats så bra med 5-2 dieten. Varit mycket skeptiskt inställd till alla slag av dieter. Tidigare har jag prövat alla och misslyckats med alla. Detta med att äta endast 500 kalorier två dagar i veckan har inte passat mig. Blivit så vresig och argsint under 2-dagarna och ätit för mycket de andra dagarna. Men eftersom vännerna lyckats så bra så ska det väl kunna gå bra för mig också. Speciellt som jag numera har de vännerna på nära håll och få stöd vid behov.

Ska starta upp min diet nu när jag har en ensamvecka. Gubben har åkt till Sigtuna för att hämta sista flyttlasset så nu kan jag vara vresig och argsint utan att någon annan lider av det.

Jag tycker faktiskt att det är intressant att räkna kalorier. Det är en bra metod för mig eftersom jag annars tror att jag äter bara lite om jag inte ställs inför faktum att kaloriinnehållet är högre än vad jag tror. Jag har hittat en bra hemsida för kaloriräknandet. Adressen är www.viktpejl.se. Där kan man också rita in kurvan över sin eventuella viktnedgång.

Jag är fortfarande lite skeptiskt inställd till 500-kaloriersdagarna men jag har bestämt mig för att bara jag håller mig under 1000 kalorier 2 dagar i veckan samt någorlunda återhållsam även under de 5 andra dagarna i veckan, ska det nog bli resultat!

Heja, heja nya vanorna, nya året och nygamla landet!

Vegetarisk lasagne

 

Nu är kött och korv i tur att vara farlig för hälsan. Tidningarna måste ju ha något att skriva om. Jag tror inte på det men jag vet att jag mår bra av att minska på köttet. Vegetarisk lasagne till lunch i dag.

Man tar vad man har i skåpet, blev devisen.

Jag hackade en paprika, hackade en lök och rev en squash och fräste detta i olja i stekpannan. Hällde över en burk hackade tomater. Kryddade med en tsk herbamare, 1 pressad vitlöksklyfta och timjan.

Kokade upp 1 liter mjölk, vispade i 2 msk mjöl samt ca 2 dl riven prästost och kryddade med herbamare och lite vitpeppar och muskot.

Hällde en burk vita bönor i tomatsås i ugnsformen. Varvade med torkade lasagneplattor, ostsåsen och grönsakssåsen, överst ostsås. Använde 15 lasagneplattor (tre lager), om jag minns rätt.

Gräddade lasagnen i 200 grader ca 30 minuter.

Enkel lunch

Färskpotatis (eller nypärona) äter vi ofta den här tiden på året. Vi har fortfarande lite kvar av den egna.

Men vad ska man äta till? - Sill och sill och sill? Det vill man ju inte ha varje dag. Korv är det andra alternativet enligt gubben.

Men jag vill nog ha grönsaker också. Så i dag blir det salsa till korven.

Jag hackade tomat, squash och sommarlök i bitar. droppade lite olivolja i pannan och fräste snabbt upp med timjan, lite salt och lite chiliflakes. Droppade sist över några citrondroppar.

Budapest

 

En variation av Budapesttårta blev den här sommarens Tårta som fullkomligt smälter i munnen. Glutenfri.

Botten: 5 äggvitor, några droppar citronsaft, 3 dl strösocker, 1,5 dl finhackad sötmandel, 3 msk maizenamjöl.

Fyllning och garnering: 3 dl vispgrädde, färska bär.

Sätt ugnen på 175 grader. Rita tre rundlar på bakplåtspapper ca 22 cm i diameter. Vispa äggvitor och citronsaft till fast skum. Häll i sockret lite i taget och vispa på låg hastighet. Vänd ner hackade mandeln och maizenamjölet. Spritsa eller bred ut smeten på rundlarna. Gör först mindre rundlar så ser du hur långt smeten räcker och rundlarna blir lika stora. Grädda en botten i taget eller alla tre i varmluftsugn i 15 minuter eller tills rundlarna är ljust bruna.

Låt rundlarna svalna.

Fyll tårtan först när den ska serveras. Vispa grädden och bred ut på en botten. Strö bär över. Placera de andra två över med grädde och bär emellan. Överst grädde och rikligt med bär.

 

Asien i Granby

 

 

Vilken underbar kokbok jag hittat!

Det började med att jag blev så inspirerad av matlagning med Muurikka hos dottern i Österbotten. Hemma igen inhandlade vi en Muurikka. Men som så ofta så dröjde det ett tag innan vi fått alla tillbehör och kommit oss för att montera. Regulatorn såldes separat och gasen skulle ju också inhandlas.

I juli blev det inte tid att skruva ihop underredet. Men gästen från Japan pratade mycket inspirerande om japansk matlagning så jag fick stor lust att testa.

Efter att vi ätit en underbar asiatisk middag hos kusinen i Vendelsö samt bläddrat i koreafödda Jennie Walldéns bok om asiatisk matlagning var gubben och jag totalt sålda.

Följande dag skruvade vi ihop muurikkaunderredet, monterade gasen, stekte fläskfilé och grönsaker. Soyasås och chiliflingor hade jag i skåpet. Tog inte många minuter att fräsa ihop en middag. Det härliga med tillredning av mat på muurikkan är att det går så fort. Innan dess måste dock fläskfilén bankas och marineras och grönsakerna hackas, så förberedelserna tog tid. Men det blev underbart gott!

Jag hade tidigare beslutat att det är mycket onödigt att köpa kokböcker för matrecept hittar man ju så fort man öppnar en tidning. Men boken av Jennie ville jag absolut skaffa. Den var lätt att hitta i bokhandeln. Tror inte att jag förut blivit så inspirerad av någon kokbok. Den är mycket överskådlig. Fungerar nästan som ett uppslagsverk. De främmande kryddorna och såserna är utmärkt förklarade i början av boken.

Men fullt så enkelt att tillreda recepten som Jennie säger i titeln på boken, tycker jag inte det är. Inte så lätt att få tag i alla kryddorna när man bor så här bakom takana. Men de flesta hittade jag faktiskt hos vår matleverantör Mathem. Men experten Jennie måste ju tillåtas att ta till överkurs ibland. Man måste ju inte testa alla hennes recept. Man får pröva sig fram. 

Pannkaka eller pizza

 

...var gubbens middagsförslag i dag. Ok, jag lagade både och.

Jag vred ugnen på 200 grader och vispade 8 dl sojamjölk (vanlig mjölk går också bra) med 4 ägg, 4 dl vetemjöl och 1 tsk salt. Smeten fick stå och dra så länge jag gjorde fyllningen.

Jag tärnade 200 g rökt skinka, 1 paprika och 3 tomater och rev ca 4 dl ost.

Pannkakssmeten hällde jag i en oljad långpanna som fick stå i ugnen ca 10 minuter. Därefter ringlade jag ketshup över pannkakan, strödde över skinka, paprika, tomat oliver samt ost. Gräddade ännu ca 15 minuter. Blev nästan ännu smaskigare än med vanlig pizzadeg.

Fläskpannkaka Västerbotten

 

I går gjorde jag fläskpannkaka. Det var mycket gott. I dag kokade jag linssoppa. Med soppa brukar vi äta knäckebröd men jag kom på att vi tar pannkaksresterna, hyvlar över Västerbottenost och värmer i mikro drygt 1 minut. Det var så gott, så gott, så gott!!!

Fläskpannkaka med bacon:

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka 3 pkt bacon á 140 g i strimlor och stek knaprigt. Låt pannan med baconet och fettet vänta medan du gör smeten.

Vispa ihop 8 dl mjölk, 4 dl vetemjöl, 4 ägg, 0,5 tsk salt, 1 tsk socker. Låt stå och svälla minst 5 minuter.

Sprid ut fläsket och fettet i långpanna. Värm pannan några minuter i ugnen. Vispa om smeten och häll i långpannan.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills pannkakan är gyllenbrun. Skär i bitar och servera med lingonsylt.

 

Fölajande dag hyvlade jag västerbottenost över de resterande pannkaksbitarna. Värmde i mikro drygt 1 minut. Det blev nästan ännu godare än som nygräddad.

Valborg

 

Inför Valborg vill jag naturligtvis ha mjöd och struvor. Vanligtvis brukar jag nöja mig med munkar i stället för struvor eftersom jag har haft för mig att de är så svåra att tillreda. Jag gjorde i ordning min vanliga munksmet men innan jag hällt i hela mjölmängden kom jag på idén att försöka mig på struvor igen.

Alltså lite lösare deg än till munkar, häll degen i en plastpåse, klipp upp ett hål i hörnet och ringla ner degen i ca 180 grader varm olja. Vänd på struvorna och fritera på andra sidan.

Låt struvorna svalna, sikta över florsocker. Glada Vappen!

 

Munkar

Vispa 2 ägg med 2,5 dl socker. Blanda 5,5 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och rör ner i äggsmeten tillsammans med 2 dl mjölk. Hätta upp frityrolja och klicka ner degen i oljan. Gör gärna ett prov med en liten klick först innan du klickar ner mera. Ta upp munkarna när de är lagom bruna och lägg dem på hushållspapper. Häll lite strösocker och varma munkar i en papperspåse och skaka.

Vårpigg

 

Den här tiden på året behöver vi lite extra järn och c-vitamin. Det får vi gratis från t.ex. nässlor och kirskål. Nässlor växer av någon konstig anledning inte på min tomt men det finns desto mera kirskål. Härligt att se de gröna skotten sticka upp nu.

De mörkgröna äldre växternadelarna är beska och trådiga. Men nya skott ska man plocka flitigt. Går bra att frysa utan förvällning så har man under vintern.

Jag brukar mixa en rejäl handfull med äppeljuice, smaksatt mineralvatten eller jughurt. Den här gången blev det Loka Crush. Ibland blandar jag även i lite färsk ingefära, citron, lime eller vad man nu råkar ha i skåpet!

Kirskål kan man blanda med i nästan vilken maträtt som helst: grytor, soppor, pajer, sallad osv.

Äggskoj

 

Bland mina sparade recept hittade jag denna trevliga idé. Vems ursprungsidén är vet jag inte. Jag tänker överraska barn och barnbarn på påskafton med ägg-chokladkaka.

Peta hål i änden på äggen och låt innehållet rinna ut. Skölj äggskalen och låt dem ligga i vatten tills de ska användas.

Gör en sockerkakssmet. Jag blandade även i en matsked kakao. Tror att det är bra att halvera mängden bakpulver så rinner inte degen ut.

Häll smeten i en plastpåse.

Smörj insidan på äggskalen med olja. Ställ skalen i muffinsformar med lite aluminiumfolie som stöd.

Klipp av hörnet på degpåsen och fyll äggskalen till hälften. grädda i 175 grader i ca 10 minuter.

Överraska genom att servera äggen med öppningen nedåt i äggkoppar.

Glad Påsk!

 

Soppa på rester

När jag frågar gubben om vad han vill ha som lunch svarar han ofta: Soppa.

Eftersom jag från tidig barndom är van vid att aldrig slänga mat, blir det ofta soppa på rester.

I dag hade jag en rotsaksbiff och lite nudlar kvar från gårdagen. Jag kokade röda linser i vatten med lite buljong ca 15 minuter. Hällde i biffen och pastan skurna i bitar samt frysta ärter. Sen smaksatte jag och smakade. Det blev både ketschup, tamari, soyagrädde, timjan och lite chili. Allt fick bli varmt men kokade inte mera. Som pricken över i dekorerade jag med lite ogräsrens från i somras: Kirskål. Namnam!

Finska köttpiråger

Detta recept tipsade vännen Helena om. Det är hämtat från Tasteline. Jag gjorde vissa språkliga ändringar.

När jag tidigare bakat köttpiråger har jag använt vetemjöl. Jag tycker att det kan vara för mycket med två påsar jäst. En räcker bra men kanske behövs lite längre jästid. Risken finns att pirågerna smakar jäst med så stora mängder.

 

Finsk: Goda köttpiroger


Går bra att baka köttpiroger i ugnen 225°C 15 min, det är bra om man vill undvika fett, pensla dem då först med ägg).

10 - 15 st.


6 dl mjölk
2 påsar torrjäst
2 msk olja
2 msk socker
1 msk salt
ca 14 dl rågsikt

Fyllning:
1½ dl grötris
3-4 st stora lökar
600 g nötfärs
1 msk vinäger
1½ tsk salt
1½ tsk socker
1 tsk kryddpeppar
½ tsk vitpeppar
½ tsk basilika
½ tsk oregano
½ tsk mejram

0,5 - 1 tsk vitlökspulver
1 tsk rapsolja

Frityrolja till stekning

Gör så här:
* Värm mjölken, tillsätt torrjäst, olja, socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk 40 min.
* Koka ris enligt förpackningen, stek hackad lök och köttfärs i olja, krydda och blanda ihop.
* Kavla degen ca 1,5 cm tjock och tryck ut i ca 20 cm  diameter stora rundlar.
* Fukta kanterna med vatten och tillsätt fyllningen på ena sidan och vik den andra över och tryck ihop kanten med  gaffel och nagga överdelen.
* Hetta upp oljan i en tjock gryta till 180°C.
* Om du inte har temperaturmätare kan du prova oljans temperatur med en liten klick deg. Oljan är lagom varm, om degbiten genast flyter upp och börjar bubbla.
* Sänk ner pirogerna med hålslev. Stek båda sidorna gyllenbruna.
* Låt dem rinna av på hushållspapper.

Mera plommon

 

Hann inte baka något till julen men det går väl lika bra efter…

Jag fortsätter på temat plommon. Torkade plommon ska man alltid ha i skåpet, tycker jag. Hade också en liten burk krossad ananas så jag hackade plommonen i grova bitar och blandade med ananas som fyllning. Jag kan också tänka mig att kombinationen torkade plommon - äpplen skulle vara superb. Det ska jag testa nångång.

175 grader varm ugn.

 

Fyllning:

Hacka plommon grovt och blanda med en liten burk krossad ananas (också spadet). Låt stå och vänta så länge du gör bottnen. Blanda därefter plommon- ananasblandningen med 1 burk creme fraiche, 0,5 dl socker, 2 ägg, 1 tsk vaniljsocker.

 

Pajbotten:

Smält 150 g smör, låt svalna. Rör ner 1  dl socker, 3 dvetemjöl och 2 tsk bakpulver. Tryck ut degen i en pajform. Häll över fyllningen, grädda i ca 30 minuter.

 

 

Gott Nytt År!

 

Nyss hemkommen från Finland. Trots både förkylning och trötthet kände jag mig inspirerad att baka finska jultårtor till eftermiddagskaffet så här på nyårsafton.

Jag använde fryst, svensk, färdigskuren smördeg (Lantgården, 10 st i förpackningen). Det är enkelt att lösgöra så många bitar man vill ha och spara resten till nästa gång. Skivorna har papper som mellanlägg.

Så länge skivorna tinar på plåten gör man plommonsylt. Jag använder inte färdig plommonsylt utan mixar en påse torkade plommon med 1 dl varmt vatten. Blir grövre än köpt sylt men jag tycker det är godare.

Smördegsplattorna skärs eller sporras från hörnen ca 5 cm. Två rågade teskedar plommonsylt klickas i mitten av plattorna. Jag använde all sylt till 9 st stjärnor. Därefter viker man upp varannan spets mot mitten och trycker till.

Grädda i 225 grader några minuter. Jag glömde ta tid men jag uppskattar att det tog ca 7 - 8 minuter tills stjärnorna var lagom gräddade.

Sikta florsocker över och njut! Gubben gillade dem skarpt.

Godaste på länge

 

Båtmat har jag sällan tyckt varit någon höjdare. Men den här gången var det det bästa jag ätit på evigheter!

Fisk i de flesta former tycker jag om. Svärdfisk har jag ätit endast en gång tidigare och det var på Kreta. När jag såg att Svärdfisk fanns på menyn på Siljabåten beställde jag det utan större förväntningar. Det stod på menyn att den skulle severas med pyttipanna :-(

Jag förklarade för den enspråkigt finska servitrisen på svenska att jag tycker att potatispyttipanna inte passar med grillad fisk (service på svenska ska man väl kunna få). Hon såg enbart förvirrad ut. Jag tänkte att man kan ju alltid lämna kvar pyttet på tallriken om det promt ska vara med. Men si det var grönsakspytt som var tillbehören. Jag hade nog kallad det för wok i stället. (Nej, är ju egentligen emot engelsk inblandning i svenskan) Härligt lättstekta, knapriga grönsaker och rotfrukter! Och så pricken på iet (eller på tallriken): en stor rå fiskbit på het lavasten! Jag fick grilla den själv! Ojoj, vad gott det var! En stor ananasbit fanns också på grillstenen. Vilken matupplevelse!

Gubben höll sig till den traditionella hamburgaren. Också han var mycket nöjd med sin mat!

Jag har försökt googla på lavastenar för grillning men inte fått napp. Jo, det finns tydligen småsten som man ska ha på grillen. Men detta var en stor fyrkantig sten som man värmer i ugnen och sedan placerar på en speciell tallrik. En sådan skulle jag vilja ha. Stenen var så stor så två portioner fisk, eller kött skulle rymmas.

Känner någon till var sådana lavastenar med tallrikar finns till salu?

Squashtider

 

I min trädgård växer enormt med squash just nu. Inte enkelt att hinna äta upp vartefter man skördar. Som tur är håller squashen sig länge utan att ruttna. Men det gäller att använda den flitigt nu. Även i butikerna finns fin, inhemsk, prisvärd squash just nu.

Squash är god att riva och smaksätta med t.ex. pesto, olika kryddor eller bara lite salt och äta som tillbehör. Jag blandar också i sallader eller som wok. Nästa experiment blir att blanda squash i bröddegen.

Här kommer recept på squashbiffar:

Ca 8 biffar

150 g grovriven squash

4 medelstora, kokta, rivna potatisar (färsk går också bra men konsistensen på biffarna blir annorlunda)

En bit hackad purjolök

2 ägg

1 tsk örtsalt

timjan

Blanda alla ingredienserna. Stek i rapsolja några minuter på var sida.

Gurkorna som finns på tallriken är frilandsgurka. Även de växer snabbt just nu så det gäller att äta upp dem eller göra inläggningar. Som råa är gurkorna goda bara man skalar dem. Jag brukar skära dem på längden och mumsa.

Rejält bröd

 

Skönt att den eländiga värmen gav vika så man orkar göra ett och annat. Ja, jag tror inte att jag kommer att längta till +30 garader ens om det blir -30.

I dag bakade jag en variation av mitt grova rågbröd. Men i stället för vatten använde jag soyamjölk. Brödet blev lite saftigare än om man använder enbart vatten. Men jag är ändå inte säker på vilket bröd jag gillar bäst; det knapriga bakat på vatten eller det mera saftiga bakat på soyamjölk. Naturligtvis kan man baka på vanlig mjölk också. Men jag har upptäckt att att lådor och gratänger blir godare med soyamjölk än med vanlig eller lactosfri mjölk. Testa!

 

Dag 1:

Häll 0,5 l vatten över 3 dl rågkross och låt stå ett dygn i trumstemperatur.

 

Dag 2:

50 g jäst eller 1 påse torrjäst

0,5 l soyamjölk (el vatten)

ca 0,5 dl olja

3 rågade tsk salt

600 g grovt rågmjöl

300 g grahammjöl

ca 300 g vetemjöl + lite till utbakning

 

Rör ut jästen i lite ljumt vatten och blanda med resten av vattnet. Häll i rågkrossdegen, salt, olja och rågmjöl, blanda och knåda i vetemjöl (degen ska vara ganska lös). Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till runda kakor eller mindre bullar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk. Grädda i 275 grader 9 - 10 minuter.

 

Min variant av äppelpaj

 

Bären i frysen har gått åt i sommar. Så värst många pajer har jag inte gjort. Däremot har en hel del smoothies tillverkats. Spännande att man kan blanda allehanda grönsaker, frukt och bär och åstadkomma läskande drinkar. Kirskål har varit en ständigt återkommande ingrediens tillsammans med yoghurt, bär och frukt.

I brist på bär lagade jag i dag en enkel äppelpaj. Men jag använde det jag hade i skåpen och det var inte det helt vanliga. Syrliga äpplen fanns inte utan jag tog Golden Delicious som inte brukar rekommenderas. Men jag strödde ingefära över äpplena så det blev lite mera sting samt minskade på sockret i receptet.

Så här gjorde jag:

Ca 175 g smör

1 dl havregryn

ca 2 dl vetemjöl (jag brukar hälla i vetemjöl tills jag får bra konsistens på degen, den får inte vara för stabbig)

1 äggula (spara äggvitan)

0,5 dl socker

 

Fyllning:

4 äppel, skalade och tärnade

2 tsk ingefära

2 dl naturell yogurt ( jag använde hälften 10%-ig och hälften mager.

1 ägg

1 äggvita

0,5 dl socker

2 nypor farinsocker

 

Knåda snabbt ihop en deg av ingredienserna. Låt svälla i kylskåpet medan du förbereder fyllningen.

Skala och tärna äpplena. Blanda yoghurt, socker och ägg.

Tryck ut degen i en pajform. Grädda skalet i ca 10 minuter i 200 grader.

Häll äpplena i skalet. Strö över ingefäran. Häll på yogurthblandningen. Grädda i ca 20 minuter eller tills ytan har fått fin färg. Strö genast över farinsocker så får äpplena och skalkanterna en fin knäckyta.

 

En solrosstjälk fick komma med på bilden. Den har stått i vasen ett par veckor nu. När "huvudblomman" vissnat klippte jag bort den men knopparna fortsätter att slå ut.

 

 

I sommar ska jag...

Det brukar bli så att jag under somrarna har någon favorittårta eller favoritpaj som jag bjuder gäster på.

I sommar tror jag att jag slår ihop kaffedoppet och efterrätten till en vanlig banal smulpaj.

Men jag har hittat en ny favoritbärfyllning. Krusbären från förra sommaren fyller frysen och passar inte någonstans, har jag tyckt. Massor med hallon har jag också. Som pajfyllning blir bären toppen!

 

Täck bottnen i den smorda pajformen med stora röda krusbär. Strö över ca 2 dl hallon, 1 dl socker och en rågad matsked potatismjöl. Och nu kommer det speciella: 1 tesked mald ingefära! Över detta strös smuldegen, grädda i ca 20 minuter i 225 grader.

Servera med vaniljsås eller sabayonsås. Pajen är kanske inte barns favorit, men absolut vuxnas!

 

Pajdeg:

125 g smör

2,5 dl havregryn

1,5 tsk vaniljsocker

2,5 dl socker

Knåda ihop till en smulig deg.

 

Sabayonsås:

5 st  äggulor
1 dl  strösoscker
0,75 dl  marsalavin eller vanligt vitt vin, gärna åt det söta hållet
0,25 dl  Grand Marnier eller annan fruktlikör. (Likören kan hoppas över)
  1.  Vispa allt kraftigt i en kastrull i vattenbad, som inte får koka, bara sjuda. Vispa hela tiden tills allt tjocknat. Lyft gärna kastrullen från vattenbadet då och då.
  2. Om såsen ska serveras kall (t ex till en varm frukträtt) vispar man vidare tills den kallnat och vispar ev i någon dl vispad grädde om såsen vill bli för tunn när den kallnar.

Mjöd och munkar

 

Trevlig 1 Maj!

 

Ni har väl redan alla tillbehör till Förstamajkalaset. Om inte så kommer här ett förslag på snabbmjöd och snabbmunkar om man råkar ha citroner och frityrolja hemma.

Snabbmjöd

Koka upp ca 2 l vatten. Skiva 2 citroner i tunna skivor och häll ner i det heta vattnet. Ta inte med ändbitarna, så blir mjöden inte så besk. Låt stå tills vattnet svalnat. Häll genom durkslag och tryck saften ut citronerna. Häll i två burkar öl av önskad styrka. Tillsätt ca 5 dl socker. Kyl.

 

Snabbmunkar

 

Vispa 2 ägg med 2,5 dl socker. Blanda 5,5 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och rör ner i äggsmeten tillsammans med 2 dl mjölk. Hätta upp frityrolja och klicka ner degen i oljan. Gör gärna ett prov med en liten klick först innan du klickar ner mera. Ta upp munkarna när de är lagom bruna och lägg dem på hushållspapper. Häll lite strösocker och varma munkar i en papperspåse och skaka.

Nu åker gubben och jag på Majkalas till Vendelsö till kusin Siv och hennes gubbe Hasse. Verkar inte vara väder för majlindo (picknick) så vi fikar väl inomhus.

Mera gratäng

 

När man bor långt från butik är det bra att göra stora satser mat och frysa in. Här är en mycket smakrik låda, allt i ett.

Ca 6 portioner.

 

1,5 kg fast potatis

500 g nötfärs

140 g bacon

2 stora morötter

2 st fänkål

0,5 purjolök

1 inlagd gurka

5 dl mellanmjölk

0,5 tsk salt

1 tsk timjan

Peppar

Herbamare

1 dl riven, lagrad ost.

 

Skala och skiva rotfukterna, gurkan och purjon. Fräs färs och hackad bacon salta och krydda. Varva rotfrukter och färs i ugnsform, potatis överst. Blanda 1 tsk herbamare med mjölken och häll i formen. Strö lite herbamare överst.

Grädda i 225 grader ca 45 min i nedre delen av ugnen. Strö över osten och fortsätt grädda ca 15 min. Täck med folie om gratängen blir mörk.

En rejäl portion innehåller inte mera än 520 kalorier.

 

 

Broccoli och kasslergratäng

Nu är jag riktigt i stöten. Jag är med i en grupp på facebook som heter Piggare & Lättare. Det inspirerar mig att hitta på recept som inte innehåller för mycket kalorier. Ursprunget till följande recept vet jag inte varifrån det kommer men jag har förändrat det så att det passar mig.

Trots att rätten innehåller både kassler och ostsås så blir kalorierna för en portion endast 360. Dessutom finns broccoli med som är så oerhört nyttigt!

 

 

500 g färsk broccoli

500 g rökt kassler

3 - 4 tomater

5 dl mellanmjölk

2 matskedar vetemjöl

50 g riven ost (jag använde västerbotten)

1 msk olja

salt, peppar, timjan

 

Ställ ugnen på 200 grader

Skölj och dela broccolin i buketter. Hacka stammen i små bitar utom den yttersta centimetern (för den delen brukar vara för träig) och förväll i lite vatten några minuter. Förväll inte buketterna. Olja en eldfast gryta. Häll ner broccoli. Skiva kasslern i 8 st tunna skivor. Täck broccolin med skivorna. Skiva tomaterna och täck kasslern.

Blanda den kalla mjölken och vetemjölet i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. När mjölk-mjölblandningen bubblar ta kastrullen från plattan och rör ner osten och avsmaka med salt, peppar och timjan. Jag tog ca 1 tsk salt, 1 rågad tsk timjan och 2 kryddmått peppar. Tänk på att kasslern är mycket salt. Häll såsen över tomaterna. gratinera i 200 grader ca 30 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Enkel kålgryta

Vi fortsätter väl på den smala, enkla linjen.

 

 

4 portioner

 

1 vitkålshuvud ca 1 kg (gärna ekologisk)

500 g mager köttfärs

1 stor, gul lök

2 msk soyasås

2 rågade matskedar ketchup

salt, peppar

 

Värm en stor stekpanna eller gryta och lägg i köttfärsen och den hackade löken. Peppra och salta lite. Rör om med gaffel så att färsen finfördelas. Hacka kålen i små bitar och lägg i pannan vartefter du hackar. Rör om. Låt sjunka ihop under lock. När massan krympt lite och blivit mera rörbar häll i ketchup och soya. Fortsätt koka under lock tills kålen är mycket mjuk. Avsmaka med salt och peppar.

Jag serverar gärna med tomat och en klick gräddfil. En portion innehåller endast ca 250 kalorier (utan gräddfil).

Ägg och bacon i ugn

Gott nytt år alla besökare!

Den här tiden på året vill man kanske ta det enkelt med matlagning efter alla utsvävningar.

Här kommer recept på en enkel lunchrätt som man blir mycket mätt av.

 

 

 

2 portioner

 

8 skivor bacon

4 brödskivor (jag använde Skogaholms fiberrost)

4 ägg

2 tomater

salt

peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg 4 skivor bacon i kors i två eldfasta skålar så att ändorna sticker upp. Tryck ner två brödskivor i vardera skålen så att det bildas en grop i mitten. Knäck två ägg i vardera brödgropen utan att gulan går sönder. Strö lite salt på äggen. Skär tomaterna i 6 skivor. Lägg tre tomatskivor över äggen. Salta lite och peppra. Tänk på att bacon är mycket salt. Vik baconflikarna över så att baconet täcker brödkanterna. Grädda i ugn i 15 - 20 minuter eller tills ägget stelnat och baconet är knaprigt.

Receptet kan halveras och serveras som del i frukost. Använd då små ungnsformar. Jag har prövat att använda låga tekoppar.

 

Makaronilåda med broccoli och köttbullar

 

Dags igen att börja laga mat och inte bara värma något i hastverket mellan uppackning av flyttkartonger.

Denna makaronilåda är ändå mycket lättlagad. Hela receptet räcker till 8 personer och kan frysas.

 

500 g färsk broccoli (2 st)

1 röd paprika

Halv purjolök

8 dl Kungsörnens fullkornsmakaroni

1,5 l vatten

1,5 tsk salt

2 matskedar vetemjöl

5 dl mjölk

200 g riven västerbottenost

peppar

500 g köttbullar

 

Koka makaronerna i vattnet med salt tills de är nästan mjuka. Använd en stor kastrull, 5 l. Skölj och dela broccolin i buketter. Skiva också stammen i tunna skivor utom den sista centimetern som oftast är för träig. Skölj och tärna paprikan och purjon. Koka makaronerna de sista minutrarna med broccoli, purjolök och paprika. Blanda mjölet med mjölken och häll i makaroni kastrullen (häll inte bort makaronivattnet). Rör om. Blanda ner halva mängden riven ost. Smaka av med peppar. Var aktsam med salt eftersom köttbullarna ofta är mycket salta. Häll allt i en oljad långpanna eller stor form. Stck ner köttbullar i makaroniblandningen och strö ost över. Grädda i 225 grader i ca 20 min.

Tranbärsbrödet på bilden hittade jag på Ica i Sigtuna. Passar bra till makaronilådan, tyckte jag.

Pumpasoppa

 

Testat något som jag aldrig prövat förr, pumpa. Min mamma brukade göra pumpainläggningar i min ungdom men det gillade jag inget vidare. Men pumpasoppa det är naminami!

Åt pumpasoppa första gången nyligen hos väninnan Karin ute på deras underbara gård i Nykvarn. Jättegott!

Jag glömde be om receptet men här kommer min egen variant.

Jag använder mig ofta av röda linser i matlagningen. Här en kombination av pumpa och röda linser.

 

Ca 600 g skalad och tärnad pumpa (halva pumpan på bilden)

1 dl röda linser

Halv hackad gul lök

Klick smör eller olja

Grönsaksbuljongtärning (el hönsbuljong)

Timjan och persilja.

1 liter vatten

Grädde om man vill

Vitlök om man vill

 

Skala pumpan med potatisskalare och tärna. Fräs hackad lök i fettet. Koka upp vatten. Skölj linserna. Häll i kokande vatten tillsammans med buljongen. Koka ca 10-15 minuter. Smaksätt med grädde (det gjorde inte jag) timjan, persilja och vitlök. Om man vill kan soppan mixas slät.

Uthållig

Jag tycker själv att jag är ganska uthållig vad beträffar mat och motion den här gången. Jag cyklar på motionscykeln 10 minuter varje dag samt försöker hålla mig under 1500 kalorier/ dag. Små matportioner men ofta är min nya strategi. Inget nytt egentligen men har äntligen fått fäste i min skalle. Inte vänta med mat tills man är vrålhungrig. En massa trädgårdsarbete ingår också i mitt motionerande.

Men går jag ner i vikt? -Nähä! Något enstaka kilo men inte det ras jag väntar på.

Var tusan är felet?

Mina kilon är tydligen så vana vid att vara där de är så de vägrar flytta på sig.

Det jobbiga med att vara så fokuserad vid vad man äter är att planerande, inköp och matlagande tar alltför mycket tid. Jag hinner ju inte så mycket annat än laga mat! Matlagning är ju trevligt då och då men inte hela dagarna.

Här kommer receptet på köttfärslimpa. Receptet kan dubbleras och limpan frysas. Jag skivar ner den i portionsförpackningar och har mat för många dagar. Recept Pirkka.

Acapulco köttfärslimpa 5 portioner

400 g köttfärs, nöt.

1,5 dl skorpmjöl

1 burk Salsa Mexican Mix (välj själv smak och styrka)

0,5 tsk salt

1 ägg

1 påse (450 g) djupfryst grönsaksblandning

1 msk olja

 

Häll skorpmjölet i en bunke och blanda i salsasåsen. Hetta upp olja i stekpanna och fräs grönsakerna i ca 4 minuter. Ställ stekpannan att svalna.

Tillsätt köttfärs, salt och ägg i skorpmjöls-såsblandningen. Blanda väl. Smörj en avlång ungnsform. Forma degen till en avlång korv med fuktade händer och placera degen i ungnsformen. Tryck en skåra med sidan av handen i degen. Fyll skåran med grönsakerna och tryck ihop degen så att grönsakerna inte syns.

Grädda i 200 grader i ca 30 min. Om inte alla grönsaker rymdes som fyllning, häll dem runt limpan en stund för att bli varma.

Stjälp upp köttfärslimpan och servera med potatismos.

100 kalorier/ 100 g.

 

Vän eller fiende?

När värmen äntligen infann sig efter en lång vinter såg jag till min fasa hur kirskålen växte och bredde ut sig i blomrabatten. Så våldsam har den inte varit tidigare just i min blomrabatt. Jag skrev om mina våndor både på facebook och på bloggen och jag fick många råd och tips. En del tyckte att jag skulle ge upp rabatten och så gräs där. Andra tyckte att jag skulle äta upp kiskålen.

Aldrig i livet att jag erkänner mig besegrad. Så andra alternativet är att dra upp eländet. Nu har jag grävt upp så mycket av de långa rötterna som är möjligt och de ovanjordiska delarna tar jag tillvara. Fryser eller använder genast. Av goda vännen Carita fick jag låna en bok med recept. Jag letade också på nätet och hittade flera recept. Kirskål är på väg att bli min stora passion. Otroligt gott i soppa, bröd, paj, gratäng, pesto och stuvning! Kirskålen är egentligen riktigt sympatisk.

Följande recept hiitade jag på Håstens koloniförenings hemsida:

 

Kirskålssoppa

 

Receptet räckte till tre som förrätt, men är nog lagom till två som huvudrätt.

1 liter färsk kirskål

5 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk smör

1/2 msk vetemjöl

1/2 dl finhackad gräslök

1 pressad vitlöksklyfta

1 dl lätt crème fraîche

några skalade räkor

Skölj kirskålen mycket noga och rensa bort grova stjälkar. Koka bladen mjuka i grönsaksbuljong, det brukar ta några minuter. Sila kokspadet, men spara det. Finhacka bladen i mixer eller för hand. Hetta upp smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Späd med kokspadet. Koka upp soppan och lägg i bladen, gräslöken och pressa i vitlöken. Låt koka ett par minuter innan du drar bort kastrullen från värmen och rör ner crème fraiche lite slarvigt så det blir klumpar i soppan.

Toppa med några skalade räkor.

Lyckad misslyckad födelsedagstårta

 

 

Maken och jag var bjuden på födelsedagskalas hos goda vännen Hasse i går. Möttes i dörren av hans förtvivlade fru Siv. Tårtan som hon haft stora förväntningar på och som hon lagt ner mycken möda på hade blivit ett totalt fiasko, påstod hon. Temat för middagen skulle vara rabarber. Men hon hade förväxlat fyllningen i tårtan med dessertens rabarberkompott. Problemet var att tårtfyllningen fick en räjäl dos ingefära och kompotten blev för snäll.

Vi hade stora förväntningar vid eftermiddagskaffet. Ingefära är min absoluta favoritkrydda. Och faktiskt: Godare tårta har jag aldrig ätit! Ingefära - rabarberblandningen var superb i moussen på mandelbotten. En mängd färska bär toppade skapelsen.

Grillmästaren Hasse var suverän vid grillen som vanligt. Perfekt grillat kött inhandlat direkt från gård i Haninge.

Och desserten! - mycket god rabarberkompott med vaniljtopping med grovhackade pistagenötter.

Heltoppen dag med Siv, Hasse, Siri och Marcus och avrundning med melodifestivalen. Och rätt låt vann!

Obs! Tårtbottnen ska gräddas i ca 45 min. Siv tog hälften av rabarberkompotten (se recept nere) och blandade med tårtans grädde. Pröva!

Receptens ursprung: MAT-magasinet

 

 

Variation i dieten

Det gick som det brukar gå med extrema dieter, man ledsnar. Kände mig spyfärdig av nästan enbart kött, fisk och ägg. Men jag fortsätter med lite mera varierande kost med mycket grönsaker men utan socker, vitt mjöl och endast minimalt med bröd, potatis, ris och pasta. Och kalorierna har jag koll på.

 

Heja Atkins!

Det går bra tillsvidare med Atkins dieten. Varför jag kallar det Atkinsdiet, inte Lchf vet jag inte riktigt för de är i stort sett lika. Men jag tror att det beror på att Lchf är en modefluga just nu och modeflugor gillar jag inte.

I varje fall så äter jag i huvudsak proteiner och fett och endast ca 20 g kolhydrater per dag. Det är så jag ryser när jag ser vad jag skrivit: äter fett! Jag som hela livet försökt att undvika fett. Jag har noga läst dr Atkins bok från 2002 (på finska) om viktminskning. Jag upplever att han har så rätt. Om man äter en massa kolhydrater bränner inte kroppen fett i samma utsträckning och framför allt så är man inte lika hungrig och suuuugen när man skippar kolhydrater. Jag lyckas hålla mig till endast ca 1300 kalorier/dag.

Det finns mycket i matväg som innehåller proteiner och fett och endast lite kolhydrater: Kött, fisk, ägg, ost, mjölkprodukter, sallad, tomat, gurka osv.

Hittills -2 kg. Jobbar vidare!

 

 

Gammal diet blir som ny

Så var vårens resa till Österbotten gjord. Tankarna uppfylls nu av allt det underbara som inträffade under den tre veckor långa vistelsen. Vilken gåva att få tillbringa tid med de fyra barnbarnen så mycket vi ville, eller rättare sagt orkade! Det kräver kondition att hänga med dem, minsann.

Trots goda föresatser både att höja konditionen och minska på vikten har det inte lyckats så bra. Både Anders och jag hade med oss i bagaget hem smärtande ben, fötter och ryggar.

Förbaskat att man inte är kapabel att prestera lite mera energi utan att få ont överallt då man får göra det trevligaste som finns: umgås med barnbarnen! Under hemresan bestämde jag mig ännu en gång: Reducerad vikt så jag orkar lite mera under nästa finlandsvistelse!

Redan för ca tio år sedan kom jag i kontakt med dr Atkins diet som jag också försökte mig på att testa. Då hade jag inte så värst många överflödskilon men gav mig hals över huvudet in på kapitlet om vad man skulle äta och inte äta och skummade lätt tankarna bakom. Det jag inte var förberedd på var att protein- och fettdieten med högst 20 gram kolhydrater per dag stoppar upp avloppet. Så det blev ett lika tvärt slut som början på den dieten.

Detta misslyckande har funnits i mitt minne allt sedan dess. Men jag har också kommit ihåg den härliga känsla som infann sig när hungern faktiskt minimerades till nästan noll genom dieten.

Det har ju pratats och skrivits om Lchf-dieten de senaste åren och det verkar som om den ger resultat. Nu har jag studerat både Atkinsdieten och Lchf lite närmare och skridit till verket.

För övrigt tror jag inte på konstiga dieter. Tror att man lyckas bäst om man försöker äta förnuftigt varje dag, år ut och år in. Nu ska jag dra in på kolhydrater, högst 20 g/dag. Efter 14 dagar kan jag lägga till 10 g i form av mera grönsaker. Socker, mjöl, potatis och ris mycket sällan. Har också koll på kaloriintaget.

Fortsättning följer!

Hör gärna av dig till mig och berätta om dina tips och erfarenheter!

Favoritrecept 2011 - mars 2013

 

Grahammuffins

 Detta är mitt favoritbakverk just nu. Passar lika bra som smörgås till soppa, som tilltugg till eftermiddagsfikat eller som frukostbröd. Eller varför inte som matsäck i skidspåret om man är lagd åt det hållet. Dessutom är bröden mycket lättlagade.

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda 3 dl vetemjöl, 1,5 dl grahammjöl, 1,5 tsk salt och 2 tsk bakpulver. Tillsätt 2 ägg, 3 msk olivolja, saften från en halv citron (jag kombinerar olivoljan och citronen och använder Bengt Frithiofssons Limone olivolja med citron) samt 3 dl naturell yoghurt. Rör ihop och klicka i muffinsformar. Det blir 12 st. Grädda i 15 - 20 minuter. Ät med smör och ost gärna samma dag.

 

 

12/2 2013


 

Rödkålsslaw

 500g fint strimlad rödkål, 1 späd purjo fint strimlad, 2 röda äpplen i tunna klyftor, 1 dl gräddfil eller matyogurt, 1 dl majonnäs, 1-2 msk äppelcidervinäger, 1 msk dijonsenap, 1 tsk spiskummin, salt och 1 dl grovt hackade valnötter att strö över.

Recept och foto: ÖT.

 

11/12 2012

Den här tårtan är magnifik att bjuda på, lätt att göra och smaskig att äta!

Snabb Pavlovatårta

Man behöver 3 marängbottnar, 500 - 700 g chokladmousse, cholkadsås samt bär och frukt. Varva maräng och mousse, ringla chokladsås över och dekorera med bär och frukt.

Recept och foto: Stockmann

 

 

11/9 2012

Bild: Snellmans

Kållåda
ca 6 portioner

 

Nu på hösten är vitkålen enormt god. Klart att vi ska äta denna nyttiga och kalorisnåla grönsak!

Receptet är inspirerat av Herr Snellman i Jakobstad.

Jag lämnar bort köttet och ersätter mjölken med grönsaksbuljong. Då blir rätten ännu kalorisnålare.

Med kött och mjölk är kalorimängden ca 333 kalorier/portion, utan kött och mjölk men med buljong är kalorimängden 200/portion.

 

ca 1 kg hackad vitkål
400 g  gris-nöt maletkött (kan utelämnas)
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
6 dl kokt ris (gärna råris)
2 lökar
2 ägg
5 dl mjölk (el buljong)

 

Gör såhär

 

Hacka kål och lök, bryn i stekpanna. Bryn maletkött och krydda. Blanda kål, kokt ris och maletkött och sätt i ugnsform. Blanda ägg, vätska och kryddor och häll över. Stek i 175 grader i 60 min.

 

5/8 2012


Jag bakar sällan tårtor men en sommartårta under bästa bärtiden vill man ju ha. En rulltårta med färskost, gräddfil och hallon som fyllning går snabbt att göra och är otroligt god. Egentligen skulle det vara vispad grädde i stället för gräddfil men grädden jag köpt räckte bara till ovansidan. En burk gräddfil hade jag i kylen så det fick bli det. Fungerade utmärkt, tycker jag. Vi åt upp hela rulltårtan i går på 4 personer. Gick inte att spara något, den var för god.

 

Bärtårta

3 ägg

1,5 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vatten

 

Fyllning:

200 g färskost

1 burk gräddfil

4 msk socker

Hallon (skivade jordgubbar passar också bra)

 

Ovanpå:

2,5 dl vispgrädde

1 msk socker

Hallon eller jordgubbar, några smultron fick också rum på min tårta

Citronmeliss och gurkört

 

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Häll i vattnet och vänd ihop allt försiktigt.

Häll i långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 250 grader, tar inte många minuter. Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och dra bort det gamla.

Rör ihop färskosten, gräddfil och socker. Bred ut fyllningen på den avsvalnade tårtan. Strö också över hallon eller skivade jordgubbar. Rulla ihop från långsidan.

Vispa grädde och socker och bred ut på tårtan. Dekorera med bären samt t.ex. citronmeliss och gurkört.

 

 

23/7 2012

Så har man varit på semester i Finland och totalt glömt allt vad kalorier heter. Blev bjuden på otroligt god mat och åt alldeles för mycket. Sommaren kommer säkert att fortsätta med en hel del delikatesser i goda vänners sällskap. Kaloriräknandet får vänta till september.

Vill dela med mig av en österbottnisk favorit:

 

Nypotatis (färskpotatis) med Pikkalaka

Enklare och godare finns inte!

Gå ut i potatislandet och ta upp en rejäl mängd potatis (-Inget potatisland? - Gå till saluhallen)! Häll potatisen i en hink med en liten skvätt vatten. Rör kraftigt med en träpåk så skalet slits bort från potatisen. Skölj. Koka potatis i vatten med salt och dill. Spara lite av potatisvattnet och klicka i en stor klick smör. Tillsätt också hackad rödlök och hackad gräslök. Detta med rödlök i pikkalakan är mitt eget påfund, tror jag. De flesta vill ha enbart gräslök.

Så är det bara att doppa potatisbitar i pikkalakan och njuta. Sill och sallad kan man servera till om man absolut vill.

 

9/6 2012

Här kommer receptet på en variation av bantarsoppa från 90 - talet. Jag har lagt till en stor morot för att göra soppan lite matigare. Hela satsen innehåller endast 350 kalorier, det blir inte ens 100 kalorier/portion.


Kål- och löksoppa

1 påse löksoppa

8 dl vatten

0,5 vitkålshuvud

3 gula lökar

1 selleristjälk

2 paprikor

1 morot

1 tomat

salt

timjan, persilja, basilika

 

Hetta upp vattnet, häll i de hackade grönsakerna och löksoppspulvret. Koka mjuka. Krydda.

 

2/6 2012

Nu har jag kommit på ett utmärkt sätt att hålla igen på kalorierna utan att behöva vara hungrig! Jag äter vegetariskt, fettsnålt, sockerfritt och långsamt. Grönsaker och rotfrukter innehåller så mycket färre kalorier än kött. Enkelt, eller hur!

 

Rotsaksgratäng

4 portioner

 

600 g skalad och skivad potatis

300 g skalad och skivad morot

80 g skalad och skivad palsternacka

200 g strimlad vitkål

0,5 purjolök

4 dl mjölk eller havremjölk

1 msk potatismjöl

1 rågad tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk timjan

1 tsk örtsalt

 

Blanda mjölk, potatismjöl, salt, peppar och timjan i stor kastrull. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan och blanda i grönsakerna och rotfrukterna. Häll allt i en ugnsform. Jämna till ytan och strö över örtsaltet. Grädda i 175 grader i 30 - 40 minuter eller tills potatisen är mjuk. En portion innehåller faktiskt bara 170 kalorier.

 

12/5 2012


En längre tid har jag avstått från att bre smör på bröd. Det blir lite tråkigt i längden. Men att mixa bönor till ett gott och nyttigt pålägg är ingen dum idé. 1 tsk av pålägget innehåller endast 7 kalorier, 1 tsk smör innehåller hela 36 kalorier, 1 tsk lättmargarin, 40% fett innehåller 19 kalorier. Så man kan unna sig två tsk av mitt pålägg på mackan eller varför inte en stor klick i salladen!

 

Nyttogott på mackan

1 burk (400g) vita bönor

1/4 rödlök

1 tomat

1 msk olivolja

saft från 1/2 citron

ca 2 cm ingefära, riven

1 tsk salt

1 tsk timjan

1 vitlöksklyfta (om man får för maken)

 

Häll av vattnet från bönorna och skölj dem. Dela tomaten i 4 bitar, hacka löken grovt. Mixa allt i matberedare eller i mixer. Står sig övertäckt i kylskåp minst en vecka. Bred på brödet och njut!

 

 

11/3 2012


Potatisgratäng med fänkål

4 portioner

 

ca 1 kg potatis

1 fänkål

1 gul lök

3 dl matlagningsgrädde

1 dl vitt vin

2 tsk salt

1-2 tsk örtsalt

 

Dubblerar du satsen blir det lagom mängd för en långpanna.

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva potatisen. Strimla fänkolen. Skala och hacka löken. Blanda allt tillsammans med salt, vin och grädde. Häll i en ugnsfast form. Ordna till ytan lite snyggt och strö över grov örtkrydda. Grädda i ca 45 minuter.

Gott med en bit kött, fisk eller fågel.1 portion potatisgratäng ca 340 kalorier.

 

 

22/2 2012

När det gäller kött så äter jag helst kyckling. Gärna i gryta eller med god sås. Här kommer recept på en smaskig sås till kycklingen. 

Kyckling med mandarinsås

2 stora kycklingbröstfiléer

1 burk mandariner i spad

ca 2 dl vatten

1 rågad matsked potatismjöl

2 cm färsk ingefära, riven

halv lök, hackad

salt och peppar

olja till stekning

 

Filéa kycklingbitarna så du får 2 filéer av varje. Salta och peppra. Stek i het stekpanna i olja ca 2 minuter på var sida. Ta upp kycklingen. Fräs lök och ingefära i olja i stekpannan. Sila mandarinklyftorna och blanda spadet med vattnet. Rör ner potatismjölet i mandarinspad - vattenblandningen. Häll i stekpannan med löken och ingefäran. Rör om och låt blandningen koka upp. Avsmaka med salt. Lägg i kycklingbiffarna och mandarinklyftorna. Koka inte mera. Servera med kokt ris. Namnam!

 

 

17/1 2012

Jag fortsätter väl med mera kalorisnålt! Ursprungsreceptet är Jamie Olivers men jag gjorde en hel del ändringar. Squashgratängen innehåller endast ca 230 kalorier/portion.

De fettrika dieterna passar inte mig. Jag räknar hellre kalorier och avstår helt från socker. Då vet jag att det funkar bara jag lyckas äta små portioner, högst 1200 kalorier/dag. Faktiskt riktigt kul att leta i kaloritabeller och läsa energiinnehåll på förpackningar. En bra våg behövs.


Squashgratäng

Receptet är för ca 8 portioner men kan halveras.

4 st squash (zucchini) ca 1400 g

400 g blandfärs (ca 13% fett)

1,5 dl basmatiris

6 dl grönsaksbuljong (två buljongtärningar + 6 dl hett vatten)

1 stor lök

Salt, peppar

Örtsalt (jag använde mitt eget örtsalt, se receptet lägre ner)

Riven ost 100 g 17 % (t.ex. magra Jarlsberg)

1 msk olja till långpannan

 

Smörj långpannan med olja. Skiva squash, hacka lök. Bryn färs och lök i stor teflon stekpanna. Häll i buljong, och ris och låt koka ca 15 minuter. Avsmaka med salt och peppar. Häll hälften av squashskivorna i långpannan. Bred färs- ris- lök- buljongblandningen över. Bred ut resten av squashskivorna. Strö över örtsalt och den rivna osten. Grädda i 200 grader i ca 45 minuter. Grymt gott!

 

11/1 2012


Nu så här efter helgernas godsaker passar det väl bra med en 200- kaloriers soppa! Lägg till en skiva gott bröd  med ost (utan smör). Det ger inte mera än 300 kalorier totalt. Mätt blir man. Soppan räckte till Maken också.

Jag tycker egentligen att vitlök ska ingå men för husfridens skull lämnar jag bort den.

 

Nyavanor- soppa

2 portioner

 

Ca 8 dl vatten

100 g torkade röda linser

1 stor morot (ca 200 g)

1 lök (ca 60 g)

1 tsk Herbamare

1 tsk torkad timjan

 

Skala och riv moroten grovt, skala och hacka löken grovt, skölj linserna. Koka upp vattnet och häll i alla ingredienser utom timjan. Låt koka ca 15 minuter under lock. Krydda med timjan. Ät med gott samvete!

 

 

19/12 2011

Ett måste på mitt julbord är morotslåda.


Finsk Morotslåda

Ingredienser:

1½ dl risgryn
½ tsk salt
3 dl vatten
7 dl mjölk


6-7 ganska stora morötter
½ dl ströbröd
1 dl grädde (valfri fetthalt, t o m mjölk går bra)
ca 1 tsk salt
½ tsk riven muskot
2 st ägg
1 msk margarin



Gör så här:

Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter.
Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg.
Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket.
Blanda gröten, morotspurén och ströbrödsblandningen.
Häll i smord form, klicka eventuellt på margarinet och strö på lite ströbröd.
Grädda i 175 grader i en timme.

Tips! Man kan koka gröten i ugn så slipper man stå och röra. Gör gärna dubbel eller tredubbel sats så räcker det till julgröten också. Socker blandra jag aldrig i gröten, det kan man strö över om man absolut ska ha socker.

 

Gör så här för att koka risgrynsgröten i ugn:

Sätt ugnen på 100 grader.Koka risgryn, vatten och salt i 10 min. Koka upp mjölken under tiden i en annan kastrull. Blanda den heta mjölken med risgrynen och låt blandningen få ett uppkok. Ställ in risgrynspannan (med lock) på den nedersta falsen i ugnen och låt den stå i en timme

 God Jul!

 

 

19/11 2011

 Du har väl fyllt lagren med svamp?

Jag fick en stor påse trattkantareller samt recept på svampsoppa av goda vännen Berit. Nami, nami!

 

Berits trattkantarellsoppa

Ca 300 g svamp (ca 20 g torkad)

1 gul lök

1-2 klyftor vitlök (kan uteslutas)

1 l buljong (gärna 1 tärning grönsaksbuljong och 1 tärning svampbuljong)

3 dl grädde

3 msk mjöl (eller 2-3 msk Arrowrot)

Salt

Vitpeppar

Smör

 

Gör så här:

Häll 1 l vatten i en stor kastrull, lägg i buljongtärningarna och koka upp.

Ta upp den blötlagda svampen och stek i stekpanna tills vätskan dunstat. Smörstek sedan svampen ett par minuter. Salta och peppra.

Pudra över mjölet och rör om ordentligt.

Kör svampen i matberedare eller med stavmixer.

Häll svampröran i kastrullen med buljongen.

Tillsätt grädde.

Finhacka löken och småfräs lätt i smör ett par minuter.

Häll lök i kastrullen.

Låt allt koka ca 15 minuter.

Salta och peppra.

Garnera gärna med persilja eller finskuren purjolök.

Man kan även byta ut lite av vätskan mot vitt vin, spetsa med portvin eller wiskey.

 

 

27/10 2011

Rotsaksbiffar

Ljuvligt goda! Inte blir man trött efter maten heller.

Ca 6 biffar

 

Skala och riv en stor morot eller två mindre samt 1/2 palsternacka. Skär 1/4 purjolök i småbitar. Blanda allt med tre ägg och 1 tsk herbamare. Stek i olja ca 2,5 minuter på vardera sidan. Ät genast med t.ex. råriven squash. Rena hälsokuren! En biff ger endast ca 80 kalorier.

 

7/10 2011

Örtsalt

 

 

Nu har jag skördat i mitt kryddland. I det finlandssvenska TV-programmet Strömsö fick jag tips om hur man gör örtsalt.

 

Jag mixade två stora tomater och en squash i matberedare. Därefter blandade jag i kryddor av olika slag: persilja, timjan, citronmeliss samt lite av krasse, basilika, mynta och 4 rågade matskedar salt och mixade igen. Jag lade till timjan och persilja vartefter det blev utrymme i mixern. Libbsticka hade jag också gärna använt om jag hade haft.

När mixen var klar bestod den av ca 1 liter "gröt". Gröten bredde jag ut i långpanna och torkade i ugn i 50 grader i sammanlagt ca 2 dygn.

När skorpan i pannan började bli torr i kanterna mixade jag allt på nytt och bredde ut igen för fortsatt torkning.

När allt var torrt skrapade jag loss örtskorpan och mixade igen till lagom grovlek. Jag tycker att det är godast som ganska grovt. Därefter hällde jag örtsaltet på burkar.

Kanongott att använda i stället för flingsalt på maten! Supergott på kycklingfilé!

 

 

Alltiett

Kyckling, ris och rotfrukter.


 

Jag gillar att laga mat "alltiett". Det gör inget att man inte äter upp allt på en gång. Är ännu godare nästa dag.

 

1 stor kyckling, 4 dl ris (jag använder oftast Saltå), 2 morötter eller andra rotfukter, 1 gul lök, 1,2 l vatten (2 dl kan gärna ersättas med vitt vin), 2 tärningar grönsaksbuljong, saft från en citron ifall man inte använder vin som vätska, timjan, peppar salt.

 

Lägg kycklingen i en ungsform som har lock. Häll riset runtom. Häll vätskan över. Smula ner buljongen i vätskan. Hacka rotfukterna och löken och häll i. Salta och  krydda kycklingdelen som sticker upp. Låt stå i 200 grader varm ugn med locket på i 1,5 timme.

 

Ifall det blir kyckling och ris över brukar jag ta bort kycklingbenen och röra ihop till en risotto som kan värmas nästa dag.

 

 

Världens godaste bröd


Dag 1:

Häll 0,5 l vatten över 3 dl rågkross och låt stå ett dygn i trumstemperatur.

 

Dag 2:

50 g jäst

1 l vatten ca 37 grader

ca 0,5 dl olja

3 rågade tsk salt

1 msk honung

600 g extra grovt rågmjöl

ca 600 g vetemjöl + lite till utbakning

 

Rör ut jästen i lite ljumt vatten och blanda med resten av vattnet. Häll i rågkrossdegen, salt, honung, olja och rågmjöl, blanda och knåda i vetemjöl (degen ska vara ganska lös). Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till runda kakor eller mindre bullar. Låt jäsa en stund. Grädda i 275 grader 9 - 10 minuter.

 

 

Vad ska jag göra av vinbären?

Kaka!


Nu gäller det att tömma frysen på bär så att man får plats för nya.

 Min väninna Bettans kusin bjöd nyligen på en jättegod kaka med röda vinbär. När jag kom hem tänkte jag att jag också ska försöka mig på vinbärskaka. Men receptet glömde jag fråga om så jag hittade på ett själv. Det blev bra tyckte svärmor!

 

150 g smör, 1 ägg och 2 dl socker vispas vitt och pösigt. Tillsätt 5 dl vetemjöl utrört med 3 tsk bakpulver. Rör i 2 dl mjölk. Bred ut i långpanna.

Strö över ca 3 dl röda vinbär.

Blanda 2 ägg, 1 burk creme fraiche, 2 tsk vanillinsocker och 0,5 dl socker. Häll över kakan.

Strö sist över ca 3 dl musli.

Grädda i 200 grader i 20 - 30 minuter. 

 

Eller råsaft!

Det gick inte åt så värst mycket bär till kakan  så det finns mycket bär kvar i frysen. Gör råsaft av resten. Speciellt god blir saften av röda vinbär, tycker jag.

 Häll kokat, hett vatten över bären (passar med vilka bär som helst, frusna eller färska). Låt dra en stund. Krossa bären och sila. Späd saften med vatten till lagom styrka och sockra till lagom sötma. Man kan hälla mera vatten över de silade bären och få ut mera saft. Vill man spara saften länge så rör i Atamon (konserveringsmedel).

 

Anitas goa till kaffet

Min väninna Anita i Jakobstad är en baddare på matlagning och bakning. Här ett par smakprov: 

 

Blåbärspaj:  120gr mjukt smör  och 1,5dl socker blandas väl, 1 ägg tillsättes.

Blanda 1dl potatismjöl, 2dl vetemjöl, 1tsk bakpulver och tryck ut i en pajform, också upp mot kanterna (behöver inte förgräddas)


Fyllning: Rör ihop 1 ägg, 1 burk gräddfil, 0,5dl socker, 2 tsk vaniljsocker, strö sist över blåbär ca 3 - 4 dl. Gräddas i 200 grader tills fyllningen stannar, ca en halv timme.
       
Man kan också göra salt paj av samma deg, man lämnar bara bort sockret. Gott med räkor,tonfisk,skinka mm...


Enkel äppelkaka kan göras i en större rund form eller i en mindre ugnsform med kanter. Kakan skärs sen i bitar. Går bra att frysa om man inte äter allt på en gång, det blir ganska mycket.

Kaka: 125 gr mjukt smör och 2 dl socker vispas. Blanda 5 dl vetemjöl, halv tsk soda och 2 tsk bakpulver. Blanda med äggvispet. Ta undan ca 1,5 dl av degen som klickas ut överst.  Bred ut degen i långpanna.

 

Fyllning:   2 ägg, 1 burk gräddfil, 2 tsk vaniljsocker

Rör ihop fyllningen och häll över kakan.

                 
Äppel i klyftor radas ovanpå kakan, strö över lite socker och kanel, sist strös det man sparat av den tidigare smeten på kakan. Grädda i 175 grader tills kakan är färdig.

 

 

Tänk så enkelt matlagning kan vara - och så gott!

Danielas specialare

Pasta med ostsås

 

En bit Aura-ost eller annan blåmögelost

En burk creme fraiche

Peppar och salt vid behov

Pasta

 

Koka pasta enligt förpackningen.

Sås: Smula osten i mindre bitar, rör ihop creme fraiche och ost och värm. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Denna smaskiga rätt får jag ofta avnjuta hos Sanna och hennes familj i Kokkola, Rödsö. Gottigottgott! Också barnbarnen gillar rätten.

 


Sannas snäckmakaronilåda

(3-4 pers)     

 

Tillred dubbelsats för större ugnsform

 

6 dl vatten

2 msk vetemjöl

1 grönsaksbuljongtärning

en bit purjolök

1½ tsk citronsaft

1 krm socker

1-2 krm gurkmeja

pepparmix

vitlök

½ tsk fiskkrydda

dill

1½ dl matlagningsgrädde

1 burk tonfisk i olja

ca 5 dl snäckmakaroni

1½ dl riven ost

Vispa ner vetemjöl i kallt vatten i en kastrull, koka upp under vispning.

Tillsätt buljongtärningen och hackad purjo, smaksätt med citronsaft, socker och kryddor. Låt koka på svag värme ca 5 minuter.

Tillsätt grädde och avrunnen tonfisk. Avsmaka.

Snäckmakaroner läggs i en smord ugnsform. Häll den heta såsen över och rör om väl. Strö över riven ost.

Grädda i 225 grader i ca 25 minuter. Stäng av värmen och låt den dra i ca 10 minuter.

 

Jannes favoritsoppa

För 8-10 personer. Jag tycker absolut att soppan ska innehålla vitlök men därom råder det delade meningar i familjen.1 portion innehåller ca 250 kalorier.

Receptet kan halveras.

Jannes soppa

 

ca 2 kg potatis

ca 250 g rotselleri

1 purjolök

3,3 dl matlagningsgrädde

1 msk Herbamare

persilja

timjan

ev. pressad vitlök

Skala potatis. Skär purjon och potatis i bitar. Riv selleri grovt. Koka i vatten kryddat med Herbamare tills potatisen mjuknat. Häll det mesta av kokvattnet i en kanna och späd med det vid behov. Mixa potatis-selleri-purjolöksblandningen med stavmixer eller elvisp. Häll i grädde, pressad vitlök, persilja och timjan. Soppan ska vara tjock. Äts gärna med grovt knäckebröd.

 

 

Goda vännen Ragnar bjöd på alltiettpanna. Fantastiskt gott! Försökte mig på att tillreda likadan. Det blev nästan lika gott. Jag trodde inte att man kan tillreda allt på en gång utan att köttet blir bränt eller torrt men se det kan man! Hemligheten är lägre temperatur. Pröva du också!

Ragnars alltiettpanna

 

Potatis

Fläskfilé

Färska champinjoner

Gul lök

Tomater

Banan

Peppar och salt

Olja

 

Sätt ugnen på 180 grader. Skär fläskfilén i drygt 2 cm tjocka skivor. Skiva potatisen tunnt med matberedare eller med osthyvel. Skär lök, tomat och champinjoner grovt. Olja en ugnsplåt med kanter, rada upp köttet i mitten, delvis på varandra. Lägg potatisskivorna vid ena sidan och lök- tomat- och svampbitarna på andra sidan. Peppra och salta. Placera bananbitar på köttet. Har du ev fett som du skurit bort från filén så placera fettstrimlorna över köttet. Grädda 1 timme, 15 min. Mums!

 

Under nyårshelgen var jag i Finland och blev bjuden på en massa god mat. Här  finns receptet på Heddis enormt goda laxröra samt rullader.

Heddis laxröra
 

2 förp.(à 150 g) gravad lax
2 förp. kallrökt lax
½ isbergssallad
2 burkar crème fresch (den ena burken att fylla på med efter behov)
1 tub citronmajonnäs 275 g
ca en kruka dill
1 röd lök
svartpeppar
citronsaft

Hacka fisken i små bitar och droppa citronsaft över. Låt dra en stund.
Hacka sallad, lök och dill.
Blanda ihop allt till en röra. Smaksätt med svartpeppar.

Servera på mörkt bröd, t.ex. malaxlimpa eller kavring.


Kommentar: Halva satsen räcker som förrätt till 6 personer.

 

Heddis rullader

 

Rulla in skivor av rökt skinka i skivad älg- eller lövbiff.
Bind ihop dem med bomullsgarn, bryn dem först i het panna. Dra ner värmen och låt dem steka färdigt.
Ta bort snörena före serveringen. Man kan också använda tandpetare istället för snören.
Krydda med salt, grönpeppar och grönsaksbuljong.

Servera gärna med rotfruktsgratäng.

 

 

Mjöd passar också andra tider än 1 maj. Pröva!

Mjöd
 

8 liter vatten
500 g farinsocker
500 g strösocker
4 stora citroner

2 ärtstora bitar färsk jäst

1 flaska öl eller pilsner

Tvätta citronerna ordentligt. Koka vattnet. Skiva ner citronerna i vattnet och rör ner sockret. När vattnet svalnat till ca 37 grader häller man i öl och smular ner jästen. Täck över med handduk och låt stå ett dygn.

Nästa dag:
Häll mjöden f ö r s i k t i g t  i en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen reduceras redan i detta skede, den har nu sjunkit till bottnen. Akta så att ingen jäst kommer med. Häll bort grumlig bottensats.
Sila sedan försiktigt drickan från skal och fruktkött i rena flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin. Tillslut och låt stå svalt (kylskåp eller källare) ca. en vecka, gärna två. Man behöver tålamod.
Mjöden är klar när russin stannar kvar på ytan och ej åker mera upp och ner. Det har bildats härliga luftbubblor och är härligt friskt och läskande. Skaka inte flaskan.
Oöpnad flaska håller flera månader i kylskåp.
Serveras kall.

 

Bröd med fyllning à la Sonja

2 bröd

 

5 dl mjölk

1 msk honung

2 tsk salt

1 påse torrjäst

ca 12 dl vetemjöl

50 g smör eller margarin

sesam- eller vallmofrön

 

Fyllning:

ca 4 dl riven ost, gärna Jarlsberg eller finsk Edamer

2 paprikor skurna i bitar

ca 100 g strimlad, rökt skinka

några svarta oliver hackade i bitar

1/2 purjolök skuren i bitar

 

En god fyllning är också soltorkade tomater, basilika och ost eller fyll med det du gillar!

 

Blanda vatten (42 grader), honung, salt och torrjäst. Knåda i mjöl och smör. Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Knåda den jästa degen och dela i två delar. Kavla ut varje del till ca 30x45 cm. Strö fyllningen över och rulla ihop från långsidan. Förena ändorna med varandra till en ring. Pensla vatten över och strö frön på ytan. Klipp hack i ytan med sax. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.

 

 

Första gången smakade jag soppan hos min goda vän Inger. Otroligt gott!

Kräftstjärtsoppa


3 msk smör

2 msk vetemjöl

2 stora morötter grovrivna

1 l vatten

1 fiskbuljongtärning

400 g kräftost

2 dl creme fraiche

1 burk kräftstjärtar

svartpeppar

dill

Fräs morötterna i smör. Rör i mjöl. Tillsätt vatten, buljong och peppar och låt puttra. Lägg i osten och creme fraiche och låt bli hett. Slutligen lägg i kräftstjärtarna (inte spadet) och dillen. Koka inte mera. Ät och njut!