Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Favoritrecept 2011 - mars 2013

2013-04-22

 

Grahammuffins

 Detta är mitt favoritbakverk just nu. Passar lika bra som smörgås till soppa, som tilltugg till eftermiddagsfikat eller som frukostbröd. Eller varför inte som matsäck i skidspåret om man är lagd åt det hållet. Dessutom är bröden mycket lättlagade.

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda 3 dl vetemjöl, 1,5 dl grahammjöl, 1,5 tsk salt och 2 tsk bakpulver. Tillsätt 2 ägg, 3 msk olivolja, saften från en halv citron (jag kombinerar olivoljan och citronen och använder Bengt Frithiofssons Limone olivolja med citron) samt 3 dl naturell yoghurt. Rör ihop och klicka i muffinsformar. Det blir 12 st. Grädda i 15 - 20 minuter. Ät med smör och ost gärna samma dag.

 

 

12/2 2013


 

Rödkålsslaw

 500g fint strimlad rödkål, 1 späd purjo fint strimlad, 2 röda äpplen i tunna klyftor, 1 dl gräddfil eller matyogurt, 1 dl majonnäs, 1-2 msk äppelcidervinäger, 1 msk dijonsenap, 1 tsk spiskummin, salt och 1 dl grovt hackade valnötter att strö över.

Recept och foto: ÖT.

 

11/12 2012

Den här tårtan är magnifik att bjuda på, lätt att göra och smaskig att äta!

Snabb Pavlovatårta

Man behöver 3 marängbottnar, 500 - 700 g chokladmousse, cholkadsås samt bär och frukt. Varva maräng och mousse, ringla chokladsås över och dekorera med bär och frukt.

Recept och foto: Stockmann

 

 

11/9 2012

Bild: Snellmans

Kållåda
ca 6 portioner

 

Nu på hösten är vitkålen enormt god. Klart att vi ska äta denna nyttiga och kalorisnåla grönsak!

Receptet är inspirerat av Herr Snellman i Jakobstad.

Jag lämnar bort köttet och ersätter mjölken med grönsaksbuljong. Då blir rätten ännu kalorisnålare.

Med kött och mjölk är kalorimängden ca 333 kalorier/portion, utan kött och mjölk men med buljong är kalorimängden 200/portion.

 

ca 1 kg hackad vitkål
400 g  gris-nöt maletkött (kan utelämnas)
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
6 dl kokt ris (gärna råris)
2 lökar
2 ägg
5 dl mjölk (el buljong)

 

Gör såhär

 

Hacka kål och lök, bryn i stekpanna. Bryn maletkött och krydda. Blanda kål, kokt ris och maletkött och sätt i ugnsform. Blanda ägg, vätska och kryddor och häll över. Stek i 175 grader i 60 min.

 

5/8 2012


Jag bakar sällan tårtor men en sommartårta under bästa bärtiden vill man ju ha. En rulltårta med färskost, gräddfil och hallon som fyllning går snabbt att göra och är otroligt god. Egentligen skulle det vara vispad grädde i stället för gräddfil men grädden jag köpt räckte bara till ovansidan. En burk gräddfil hade jag i kylen så det fick bli det. Fungerade utmärkt, tycker jag. Vi åt upp hela rulltårtan i går på 4 personer. Gick inte att spara något, den var för god.

 

Bärtårta

3 ägg

1,5 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vatten

 

Fyllning:

200 g färskost

1 burk gräddfil

4 msk socker

Hallon (skivade jordgubbar passar också bra)

 

Ovanpå:

2,5 dl vispgrädde

1 msk socker

Hallon eller jordgubbar, några smultron fick också rum på min tårta

Citronmeliss och gurkört

 

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Häll i vattnet och vänd ihop allt försiktigt.

Häll i långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 250 grader, tar inte många minuter. Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och dra bort det gamla.

Rör ihop färskosten, gräddfil och socker. Bred ut fyllningen på den avsvalnade tårtan. Strö också över hallon eller skivade jordgubbar. Rulla ihop från långsidan.

Vispa grädde och socker och bred ut på tårtan. Dekorera med bären samt t.ex. citronmeliss och gurkört.

 

 

23/7 2012

Så har man varit på semester i Finland och totalt glömt allt vad kalorier heter. Blev bjuden på otroligt god mat och åt alldeles för mycket. Sommaren kommer säkert att fortsätta med en hel del delikatesser i goda vänners sällskap. Kaloriräknandet får vänta till september.

Vill dela med mig av en österbottnisk favorit:

 

Nypotatis (färskpotatis) med Pikkalaka

Enklare och godare finns inte!

Gå ut i potatislandet och ta upp en rejäl mängd potatis (-Inget potatisland? - Gå till saluhallen)! Häll potatisen i en hink med en liten skvätt vatten. Rör kraftigt med en träpåk så skalet slits bort från potatisen. Skölj. Koka potatis i vatten med salt och dill. Spara lite av potatisvattnet och klicka i en stor klick smör. Tillsätt också hackad rödlök och hackad gräslök. Detta med rödlök i pikkalakan är mitt eget påfund, tror jag. De flesta vill ha enbart gräslök.

Så är det bara att doppa potatisbitar i pikkalakan och njuta. Sill och sallad kan man servera till om man absolut vill.

 

9/6 2012

Här kommer receptet på en variation av bantarsoppa från 90 - talet. Jag har lagt till en stor morot för att göra soppan lite matigare. Hela satsen innehåller endast 350 kalorier, det blir inte ens 100 kalorier/portion.


Kål- och löksoppa

1 påse löksoppa

8 dl vatten

0,5 vitkålshuvud

3 gula lökar

1 selleristjälk

2 paprikor

1 morot

1 tomat

salt

timjan, persilja, basilika

 

Hetta upp vattnet, häll i de hackade grönsakerna och löksoppspulvret. Koka mjuka. Krydda.

 

2/6 2012

Nu har jag kommit på ett utmärkt sätt att hålla igen på kalorierna utan att behöva vara hungrig! Jag äter vegetariskt, fettsnålt, sockerfritt och långsamt. Grönsaker och rotfrukter innehåller så mycket färre kalorier än kött. Enkelt, eller hur!

 

Rotsaksgratäng

4 portioner

 

600 g skalad och skivad potatis

300 g skalad och skivad morot

80 g skalad och skivad palsternacka

200 g strimlad vitkål

0,5 purjolök

4 dl mjölk eller havremjölk

1 msk potatismjöl

1 rågad tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk timjan

1 tsk örtsalt

 

Blanda mjölk, potatismjöl, salt, peppar och timjan i stor kastrull. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan och blanda i grönsakerna och rotfrukterna. Häll allt i en ugnsform. Jämna till ytan och strö över örtsaltet. Grädda i 175 grader i 30 - 40 minuter eller tills potatisen är mjuk. En portion innehåller faktiskt bara 170 kalorier.

 

12/5 2012


En längre tid har jag avstått från att bre smör på bröd. Det blir lite tråkigt i längden. Men att mixa bönor till ett gott och nyttigt pålägg är ingen dum idé. 1 tsk av pålägget innehåller endast 7 kalorier, 1 tsk smör innehåller hela 36 kalorier, 1 tsk lättmargarin, 40% fett innehåller 19 kalorier. Så man kan unna sig två tsk av mitt pålägg på mackan eller varför inte en stor klick i salladen!

 

Nyttogott på mackan

1 burk (400g) vita bönor

1/4 rödlök

1 tomat

1 msk olivolja

saft från 1/2 citron

ca 2 cm ingefära, riven

1 tsk salt

1 tsk timjan

1 vitlöksklyfta (om man får för maken)

 

Häll av vattnet från bönorna och skölj dem. Dela tomaten i 4 bitar, hacka löken grovt. Mixa allt i matberedare eller i mixer. Står sig övertäckt i kylskåp minst en vecka. Bred på brödet och njut!

 

 

11/3 2012


Potatisgratäng med fänkål

4 portioner

 

ca 1 kg potatis

1 fänkål

1 gul lök

3 dl matlagningsgrädde

1 dl vitt vin

2 tsk salt

1-2 tsk örtsalt

 

Dubblerar du satsen blir det lagom mängd för en långpanna.

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva potatisen. Strimla fänkolen. Skala och hacka löken. Blanda allt tillsammans med salt, vin och grädde. Häll i en ugnsfast form. Ordna till ytan lite snyggt och strö över grov örtkrydda. Grädda i ca 45 minuter.

Gott med en bit kött, fisk eller fågel.1 portion potatisgratäng ca 340 kalorier.

 

 

22/2 2012

När det gäller kött så äter jag helst kyckling. Gärna i gryta eller med god sås. Här kommer recept på en smaskig sås till kycklingen. 

Kyckling med mandarinsås

2 stora kycklingbröstfiléer

1 burk mandariner i spad

ca 2 dl vatten

1 rågad matsked potatismjöl

2 cm färsk ingefära, riven

halv lök, hackad

salt och peppar

olja till stekning

 

Filéa kycklingbitarna så du får 2 filéer av varje. Salta och peppra. Stek i het stekpanna i olja ca 2 minuter på var sida. Ta upp kycklingen. Fräs lök och ingefära i olja i stekpannan. Sila mandarinklyftorna och blanda spadet med vattnet. Rör ner potatismjölet i mandarinspad - vattenblandningen. Häll i stekpannan med löken och ingefäran. Rör om och låt blandningen koka upp. Avsmaka med salt. Lägg i kycklingbiffarna och mandarinklyftorna. Koka inte mera. Servera med kokt ris. Namnam!

 

 

17/1 2012

Jag fortsätter väl med mera kalorisnålt! Ursprungsreceptet är Jamie Olivers men jag gjorde en hel del ändringar. Squashgratängen innehåller endast ca 230 kalorier/portion.

De fettrika dieterna passar inte mig. Jag räknar hellre kalorier och avstår helt från socker. Då vet jag att det funkar bara jag lyckas äta små portioner, högst 1200 kalorier/dag. Faktiskt riktigt kul att leta i kaloritabeller och läsa energiinnehåll på förpackningar. En bra våg behövs.


Squashgratäng

Receptet är för ca 8 portioner men kan halveras.

4 st squash (zucchini) ca 1400 g

400 g blandfärs (ca 13% fett)

1,5 dl basmatiris

6 dl grönsaksbuljong (två buljongtärningar + 6 dl hett vatten)

1 stor lök

Salt, peppar

Örtsalt (jag använde mitt eget örtsalt, se receptet lägre ner)

Riven ost 100 g 17 % (t.ex. magra Jarlsberg)

1 msk olja till långpannan

 

Smörj långpannan med olja. Skiva squash, hacka lök. Bryn färs och lök i stor teflon stekpanna. Häll i buljong, och ris och låt koka ca 15 minuter. Avsmaka med salt och peppar. Häll hälften av squashskivorna i långpannan. Bred färs- ris- lök- buljongblandningen över. Bred ut resten av squashskivorna. Strö över örtsalt och den rivna osten. Grädda i 200 grader i ca 45 minuter. Grymt gott!

 

11/1 2012


Nu så här efter helgernas godsaker passar det väl bra med en 200- kaloriers soppa! Lägg till en skiva gott bröd  med ost (utan smör). Det ger inte mera än 300 kalorier totalt. Mätt blir man. Soppan räckte till Maken också.

Jag tycker egentligen att vitlök ska ingå men för husfridens skull lämnar jag bort den.

 

Nyavanor- soppa

2 portioner

 

Ca 8 dl vatten

100 g torkade röda linser

1 stor morot (ca 200 g)

1 lök (ca 60 g)

1 tsk Herbamare

1 tsk torkad timjan

 

Skala och riv moroten grovt, skala och hacka löken grovt, skölj linserna. Koka upp vattnet och häll i alla ingredienser utom timjan. Låt koka ca 15 minuter under lock. Krydda med timjan. Ät med gott samvete!

 

 

19/12 2011

Ett måste på mitt julbord är morotslåda.


Finsk Morotslåda

Ingredienser:

1½ dl risgryn
½ tsk salt
3 dl vatten
7 dl mjölk


6-7 ganska stora morötter
½ dl ströbröd
1 dl grädde (valfri fetthalt, t o m mjölk går bra)
ca 1 tsk salt
½ tsk riven muskot
2 st ägg
1 msk margarin



Gör så här:

Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter.
Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg.
Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket.
Blanda gröten, morotspurén och ströbrödsblandningen.
Häll i smord form, klicka eventuellt på margarinet och strö på lite ströbröd.
Grädda i 175 grader i en timme.

Tips! Man kan koka gröten i ugn så slipper man stå och röra. Gör gärna dubbel eller tredubbel sats så räcker det till julgröten också. Socker blandra jag aldrig i gröten, det kan man strö över om man absolut ska ha socker.

 

Gör så här för att koka risgrynsgröten i ugn:

Sätt ugnen på 100 grader.Koka risgryn, vatten och salt i 10 min. Koka upp mjölken under tiden i en annan kastrull. Blanda den heta mjölken med risgrynen och låt blandningen få ett uppkok. Ställ in risgrynspannan (med lock) på den nedersta falsen i ugnen och låt den stå i en timme

 God Jul!

 

 

19/11 2011

 Du har väl fyllt lagren med svamp?

Jag fick en stor påse trattkantareller samt recept på svampsoppa av goda vännen Berit. Nami, nami!

 

Berits trattkantarellsoppa

Ca 300 g svamp (ca 20 g torkad)

1 gul lök

1-2 klyftor vitlök (kan uteslutas)

1 l buljong (gärna 1 tärning grönsaksbuljong och 1 tärning svampbuljong)

3 dl grädde

3 msk mjöl (eller 2-3 msk Arrowrot)

Salt

Vitpeppar

Smör

 

Gör så här:

Häll 1 l vatten i en stor kastrull, lägg i buljongtärningarna och koka upp.

Ta upp den blötlagda svampen och stek i stekpanna tills vätskan dunstat. Smörstek sedan svampen ett par minuter. Salta och peppra.

Pudra över mjölet och rör om ordentligt.

Kör svampen i matberedare eller med stavmixer.

Häll svampröran i kastrullen med buljongen.

Tillsätt grädde.

Finhacka löken och småfräs lätt i smör ett par minuter.

Häll lök i kastrullen.

Låt allt koka ca 15 minuter.

Salta och peppra.

Garnera gärna med persilja eller finskuren purjolök.

Man kan även byta ut lite av vätskan mot vitt vin, spetsa med portvin eller wiskey.

 

 

27/10 2011

Rotsaksbiffar

Ljuvligt goda! Inte blir man trött efter maten heller.

Ca 6 biffar

 

Skala och riv en stor morot eller två mindre samt 1/2 palsternacka. Skär 1/4 purjolök i småbitar. Blanda allt med tre ägg och 1 tsk herbamare. Stek i olja ca 2,5 minuter på vardera sidan. Ät genast med t.ex. råriven squash. Rena hälsokuren! En biff ger endast ca 80 kalorier.

 

7/10 2011

Örtsalt

 

 

Nu har jag skördat i mitt kryddland. I det finlandssvenska TV-programmet Strömsö fick jag tips om hur man gör örtsalt.

 

Jag mixade två stora tomater och en squash i matberedare. Därefter blandade jag i kryddor av olika slag: persilja, timjan, citronmeliss samt lite av krasse, basilika, mynta och 4 rågade matskedar salt och mixade igen. Jag lade till timjan och persilja vartefter det blev utrymme i mixern. Libbsticka hade jag också gärna använt om jag hade haft.

När mixen var klar bestod den av ca 1 liter "gröt". Gröten bredde jag ut i långpanna och torkade i ugn i 50 grader i sammanlagt ca 2 dygn.

När skorpan i pannan började bli torr i kanterna mixade jag allt på nytt och bredde ut igen för fortsatt torkning.

När allt var torrt skrapade jag loss örtskorpan och mixade igen till lagom grovlek. Jag tycker att det är godast som ganska grovt. Därefter hällde jag örtsaltet på burkar.

Kanongott att använda i stället för flingsalt på maten! Supergott på kycklingfilé!

 

 

Alltiett

Kyckling, ris och rotfrukter.


 

Jag gillar att laga mat "alltiett". Det gör inget att man inte äter upp allt på en gång. Är ännu godare nästa dag.

 

1 stor kyckling, 4 dl ris (jag använder oftast Saltå), 2 morötter eller andra rotfukter, 1 gul lök, 1,2 l vatten (2 dl kan gärna ersättas med vitt vin), 2 tärningar grönsaksbuljong, saft från en citron ifall man inte använder vin som vätska, timjan, peppar salt.

 

Lägg kycklingen i en ungsform som har lock. Häll riset runtom. Häll vätskan över. Smula ner buljongen i vätskan. Hacka rotfukterna och löken och häll i. Salta och  krydda kycklingdelen som sticker upp. Låt stå i 200 grader varm ugn med locket på i 1,5 timme.

 

Ifall det blir kyckling och ris över brukar jag ta bort kycklingbenen och röra ihop till en risotto som kan värmas nästa dag.

 

 

Världens godaste bröd


Dag 1:

Häll 0,5 l vatten över 3 dl rågkross och låt stå ett dygn i trumstemperatur.

 

Dag 2:

50 g jäst

1 l vatten ca 37 grader

ca 0,5 dl olja

3 rågade tsk salt

1 msk honung

600 g extra grovt rågmjöl

ca 600 g vetemjöl + lite till utbakning

 

Rör ut jästen i lite ljumt vatten och blanda med resten av vattnet. Häll i rågkrossdegen, salt, honung, olja och rågmjöl, blanda och knåda i vetemjöl (degen ska vara ganska lös). Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till runda kakor eller mindre bullar. Låt jäsa en stund. Grädda i 275 grader 9 - 10 minuter.

 

 

Vad ska jag göra av vinbären?

Kaka!


Nu gäller det att tömma frysen på bär så att man får plats för nya.

 Min väninna Bettans kusin bjöd nyligen på en jättegod kaka med röda vinbär. När jag kom hem tänkte jag att jag också ska försöka mig på vinbärskaka. Men receptet glömde jag fråga om så jag hittade på ett själv. Det blev bra tyckte svärmor!

 

150 g smör, 1 ägg och 2 dl socker vispas vitt och pösigt. Tillsätt 5 dl vetemjöl utrört med 3 tsk bakpulver. Rör i 2 dl mjölk. Bred ut i långpanna.

Strö över ca 3 dl röda vinbär.

Blanda 2 ägg, 1 burk creme fraiche, 2 tsk vanillinsocker och 0,5 dl socker. Häll över kakan.

Strö sist över ca 3 dl musli.

Grädda i 200 grader i 20 - 30 minuter. 

 

Eller råsaft!

Det gick inte åt så värst mycket bär till kakan  så det finns mycket bär kvar i frysen. Gör råsaft av resten. Speciellt god blir saften av röda vinbär, tycker jag.

 Häll kokat, hett vatten över bären (passar med vilka bär som helst, frusna eller färska). Låt dra en stund. Krossa bären och sila. Späd saften med vatten till lagom styrka och sockra till lagom sötma. Man kan hälla mera vatten över de silade bären och få ut mera saft. Vill man spara saften länge så rör i Atamon (konserveringsmedel).

 

Anitas goa till kaffet

Min väninna Anita i Jakobstad är en baddare på matlagning och bakning. Här ett par smakprov: 

 

Blåbärspaj:  120gr mjukt smör  och 1,5dl socker blandas väl, 1 ägg tillsättes.

Blanda 1dl potatismjöl, 2dl vetemjöl, 1tsk bakpulver och tryck ut i en pajform, också upp mot kanterna (behöver inte förgräddas)


Fyllning: Rör ihop 1 ägg, 1 burk gräddfil, 0,5dl socker, 2 tsk vaniljsocker, strö sist över blåbär ca 3 - 4 dl. Gräddas i 200 grader tills fyllningen stannar, ca en halv timme.
       
Man kan också göra salt paj av samma deg, man lämnar bara bort sockret. Gott med räkor,tonfisk,skinka mm...


Enkel äppelkaka kan göras i en större rund form eller i en mindre ugnsform med kanter. Kakan skärs sen i bitar. Går bra att frysa om man inte äter allt på en gång, det blir ganska mycket.

Kaka: 125 gr mjukt smör och 2 dl socker vispas. Blanda 5 dl vetemjöl, halv tsk soda och 2 tsk bakpulver. Blanda med äggvispet. Ta undan ca 1,5 dl av degen som klickas ut överst.  Bred ut degen i långpanna.

 

Fyllning:   2 ägg, 1 burk gräddfil, 2 tsk vaniljsocker

Rör ihop fyllningen och häll över kakan.

                 
Äppel i klyftor radas ovanpå kakan, strö över lite socker och kanel, sist strös det man sparat av den tidigare smeten på kakan. Grädda i 175 grader tills kakan är färdig.

 

 

Tänk så enkelt matlagning kan vara - och så gott!

Danielas specialare

Pasta med ostsås

 

En bit Aura-ost eller annan blåmögelost

En burk creme fraiche

Peppar och salt vid behov

Pasta

 

Koka pasta enligt förpackningen.

Sås: Smula osten i mindre bitar, rör ihop creme fraiche och ost och värm. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Denna smaskiga rätt får jag ofta avnjuta hos Sanna och hennes familj i Kokkola, Rödsö. Gottigottgott! Också barnbarnen gillar rätten.

 


Sannas snäckmakaronilåda

(3-4 pers)     

 

Tillred dubbelsats för större ugnsform

 

6 dl vatten

2 msk vetemjöl

1 grönsaksbuljongtärning

en bit purjolök

1½ tsk citronsaft

1 krm socker

1-2 krm gurkmeja

pepparmix

vitlök

½ tsk fiskkrydda

dill

1½ dl matlagningsgrädde

1 burk tonfisk i olja

ca 5 dl snäckmakaroni

1½ dl riven ost

Vispa ner vetemjöl i kallt vatten i en kastrull, koka upp under vispning.

Tillsätt buljongtärningen och hackad purjo, smaksätt med citronsaft, socker och kryddor. Låt koka på svag värme ca 5 minuter.

Tillsätt grädde och avrunnen tonfisk. Avsmaka.

Snäckmakaroner läggs i en smord ugnsform. Häll den heta såsen över och rör om väl. Strö över riven ost.

Grädda i 225 grader i ca 25 minuter. Stäng av värmen och låt den dra i ca 10 minuter.

 

Jannes favoritsoppa

För 8-10 personer. Jag tycker absolut att soppan ska innehålla vitlök men därom råder det delade meningar i familjen.1 portion innehåller ca 250 kalorier.

Receptet kan halveras.

Jannes soppa

 

ca 2 kg potatis

ca 250 g rotselleri

1 purjolök

3,3 dl matlagningsgrädde

1 msk Herbamare

persilja

timjan

ev. pressad vitlök

Skala potatis. Skär purjon och potatis i bitar. Riv selleri grovt. Koka i vatten kryddat med Herbamare tills potatisen mjuknat. Häll det mesta av kokvattnet i en kanna och späd med det vid behov. Mixa potatis-selleri-purjolöksblandningen med stavmixer eller elvisp. Häll i grädde, pressad vitlök, persilja och timjan. Soppan ska vara tjock. Äts gärna med grovt knäckebröd.

 

 

Goda vännen Ragnar bjöd på alltiettpanna. Fantastiskt gott! Försökte mig på att tillreda likadan. Det blev nästan lika gott. Jag trodde inte att man kan tillreda allt på en gång utan att köttet blir bränt eller torrt men se det kan man! Hemligheten är lägre temperatur. Pröva du också!

Ragnars alltiettpanna

 

Potatis

Fläskfilé

Färska champinjoner

Gul lök

Tomater

Banan

Peppar och salt

Olja

 

Sätt ugnen på 180 grader. Skär fläskfilén i drygt 2 cm tjocka skivor. Skiva potatisen tunnt med matberedare eller med osthyvel. Skär lök, tomat och champinjoner grovt. Olja en ugnsplåt med kanter, rada upp köttet i mitten, delvis på varandra. Lägg potatisskivorna vid ena sidan och lök- tomat- och svampbitarna på andra sidan. Peppra och salta. Placera bananbitar på köttet. Har du ev fett som du skurit bort från filén så placera fettstrimlorna över köttet. Grädda 1 timme, 15 min. Mums!

 

Under nyårshelgen var jag i Finland och blev bjuden på en massa god mat. Här  finns receptet på Heddis enormt goda laxröra samt rullader.

Heddis laxröra
 

2 förp.(à 150 g) gravad lax
2 förp. kallrökt lax
½ isbergssallad
2 burkar crème fresch (den ena burken att fylla på med efter behov)
1 tub citronmajonnäs 275 g
ca en kruka dill
1 röd lök
svartpeppar
citronsaft

Hacka fisken i små bitar och droppa citronsaft över. Låt dra en stund.
Hacka sallad, lök och dill.
Blanda ihop allt till en röra. Smaksätt med svartpeppar.

Servera på mörkt bröd, t.ex. malaxlimpa eller kavring.


Kommentar: Halva satsen räcker som förrätt till 6 personer.

 

Heddis rullader

 

Rulla in skivor av rökt skinka i skivad älg- eller lövbiff.
Bind ihop dem med bomullsgarn, bryn dem först i het panna. Dra ner värmen och låt dem steka färdigt.
Ta bort snörena före serveringen. Man kan också använda tandpetare istället för snören.
Krydda med salt, grönpeppar och grönsaksbuljong.

Servera gärna med rotfruktsgratäng.

 

 

Mjöd passar också andra tider än 1 maj. Pröva!

Mjöd
 

8 liter vatten
500 g farinsocker
500 g strösocker
4 stora citroner

2 ärtstora bitar färsk jäst

1 flaska öl eller pilsner

Tvätta citronerna ordentligt. Koka vattnet. Skiva ner citronerna i vattnet och rör ner sockret. När vattnet svalnat till ca 37 grader häller man i öl och smular ner jästen. Täck över med handduk och låt stå ett dygn.

Nästa dag:
Häll mjöden f ö r s i k t i g t  i en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen reduceras redan i detta skede, den har nu sjunkit till bottnen. Akta så att ingen jäst kommer med. Häll bort grumlig bottensats.
Sila sedan försiktigt drickan från skal och fruktkött i rena flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin. Tillslut och låt stå svalt (kylskåp eller källare) ca. en vecka, gärna två. Man behöver tålamod.
Mjöden är klar när russin stannar kvar på ytan och ej åker mera upp och ner. Det har bildats härliga luftbubblor och är härligt friskt och läskande. Skaka inte flaskan.
Oöpnad flaska håller flera månader i kylskåp.
Serveras kall.

 

Bröd med fyllning à la Sonja

2 bröd

 

5 dl mjölk

1 msk honung

2 tsk salt

1 påse torrjäst

ca 12 dl vetemjöl

50 g smör eller margarin

sesam- eller vallmofrön

 

Fyllning:

ca 4 dl riven ost, gärna Jarlsberg eller finsk Edamer

2 paprikor skurna i bitar

ca 100 g strimlad, rökt skinka

några svarta oliver hackade i bitar

1/2 purjolök skuren i bitar

 

En god fyllning är också soltorkade tomater, basilika och ost eller fyll med det du gillar!

 

Blanda vatten (42 grader), honung, salt och torrjäst. Knåda i mjöl och smör. Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Knåda den jästa degen och dela i två delar. Kavla ut varje del till ca 30x45 cm. Strö fyllningen över och rulla ihop från långsidan. Förena ändorna med varandra till en ring. Pensla vatten över och strö frön på ytan. Klipp hack i ytan med sax. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.

 

 

Första gången smakade jag soppan hos min goda vän Inger. Otroligt gott!

Kräftstjärtsoppa


3 msk smör

2 msk vetemjöl

2 stora morötter grovrivna

1 l vatten

1 fiskbuljongtärning

400 g kräftost

2 dl creme fraiche

1 burk kräftstjärtar

svartpeppar

dill

Fräs morötterna i smör. Rör i mjöl. Tillsätt vatten, buljong och peppar och låt puttra. Lägg i osten och creme fraiche och låt bli hett. Slutligen lägg i kräftstjärtarna (inte spadet) och dillen. Koka inte mera. Ät och njut!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden