Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Broccoli och kasslergratäng

2014-01-10

Nu är jag riktigt i stöten. Jag är med i en grupp på facebook som heter Piggare & Lättare. Det inspirerar mig att hitta på recept som inte innehåller för mycket kalorier. Ursprunget till följande recept vet jag inte varifrån det kommer men jag har förändrat det så att det passar mig.

Trots att rätten innehåller både kassler och ostsås så blir kalorierna för en portion endast 360. Dessutom finns broccoli med som är så oerhört nyttigt!

 

 

500 g färsk broccoli

500 g rökt kassler

3 - 4 tomater

5 dl mellanmjölk

2 matskedar vetemjöl

50 g riven ost (jag använde västerbotten)

1 msk olja

salt, peppar, timjan

 

Ställ ugnen på 200 grader

Skölj och dela broccolin i buketter. Hacka stammen i små bitar utom den yttersta centimetern (för den delen brukar vara för träig) och förväll i lite vatten några minuter. Förväll inte buketterna. Olja en eldfast gryta. Häll ner broccoli. Skiva kasslern i 8 st tunna skivor. Täck broccolin med skivorna. Skiva tomaterna och täck kasslern.

Blanda den kalla mjölken och vetemjölet i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. När mjölk-mjölblandningen bubblar ta kastrullen från plattan och rör ner osten och avsmaka med salt, peppar och timjan. Jag tog ca 1 tsk salt, 1 rågad tsk timjan och 2 kryddmått peppar. Tänk på att kasslern är mycket salt. Häll såsen över tomaterna. gratinera i 200 grader ca 30 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden