Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

I sommar ska jag...

2014-05-27

Det brukar bli så att jag under somrarna har någon favorittårta eller favoritpaj som jag bjuder gäster på.

I sommar tror jag att jag slår ihop kaffedoppet och efterrätten till en vanlig banal smulpaj.

Men jag har hittat en ny favoritbärfyllning. Krusbären från förra sommaren fyller frysen och passar inte någonstans, har jag tyckt. Massor med hallon har jag också. Som pajfyllning blir bären toppen!

 

Täck bottnen i den smorda pajformen med stora röda krusbär. Strö över ca 2 dl hallon, 1 dl socker och en rågad matsked potatismjöl. Och nu kommer det speciella: 1 tesked mald ingefära! Över detta strös smuldegen, grädda i ca 20 minuter i 225 grader.

Servera med vaniljsås eller sabayonsås. Pajen är kanske inte barns favorit, men absolut vuxnas!

 

Pajdeg:

125 g smör

2,5 dl havregryn

1,5 tsk vaniljsocker

2,5 dl socker

Knåda ihop till en smulig deg.

 

Sabayonsås:

5 st  äggulor
1 dl  strösoscker
0,75 dl  marsalavin eller vanligt vitt vin, gärna åt det söta hållet
0,25 dl  Grand Marnier eller annan fruktlikör. (Likören kan hoppas över)
  1.  Vispa allt kraftigt i en kastrull i vattenbad, som inte får koka, bara sjuda. Vispa hela tiden tills allt tjocknat. Lyft gärna kastrullen från vattenbadet då och då.
  2. Om såsen ska serveras kall (t ex till en varm frukträtt) vispar man vidare tills den kallnat och vispar ev i någon dl vispad grädde om såsen vill bli för tunn när den kallnar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden