Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Min variant av äppelpaj

2014-08-09

 

Bären i frysen har gått åt i sommar. Så värst många pajer har jag inte gjort. Däremot har en hel del smoothies tillverkats. Spännande att man kan blanda allehanda grönsaker, frukt och bär och åstadkomma läskande drinkar. Kirskål har varit en ständigt återkommande ingrediens tillsammans med yoghurt, bär och frukt.

I brist på bär lagade jag i dag en enkel äppelpaj. Men jag använde det jag hade i skåpen och det var inte det helt vanliga. Syrliga äpplen fanns inte utan jag tog Golden Delicious som inte brukar rekommenderas. Men jag strödde ingefära över äpplena så det blev lite mera sting samt minskade på sockret i receptet.

Så här gjorde jag:

Ca 175 g smör

1 dl havregryn

ca 2 dl vetemjöl (jag brukar hälla i vetemjöl tills jag får bra konsistens på degen, den får inte vara för stabbig)

1 äggula (spara äggvitan)

0,5 dl socker

 

Fyllning:

4 äppel, skalade och tärnade

2 tsk ingefära

2 dl naturell yogurt ( jag använde hälften 10%-ig och hälften mager.

1 ägg

1 äggvita

0,5 dl socker

2 nypor farinsocker

 

Knåda snabbt ihop en deg av ingredienserna. Låt svälla i kylskåpet medan du förbereder fyllningen.

Skala och tärna äpplena. Blanda yoghurt, socker och ägg.

Tryck ut degen i en pajform. Grädda skalet i ca 10 minuter i 200 grader.

Häll äpplena i skalet. Strö över ingefäran. Häll på yogurthblandningen. Grädda i ca 20 minuter eller tills ytan har fått fin färg. Strö genast över farinsocker så får äpplena och skalkanterna en fin knäckyta.

 

En solrosstjälk fick komma med på bilden. Den har stått i vasen ett par veckor nu. När "huvudblomman" vissnat klippte jag bort den men knopparna fortsätter att slå ut.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden