Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Rejält bröd

2014-08-11

 

Skönt att den eländiga värmen gav vika så man orkar göra ett och annat. Ja, jag tror inte att jag kommer att längta till +30 garader ens om det blir -30.

I dag bakade jag en variation av mitt grova rågbröd. Men i stället för vatten använde jag soyamjölk. Brödet blev lite saftigare än om man använder enbart vatten. Men jag är ändå inte säker på vilket bröd jag gillar bäst; det knapriga bakat på vatten eller det mera saftiga bakat på soyamjölk. Naturligtvis kan man baka på vanlig mjölk också. Men jag har upptäckt att att lådor och gratänger blir godare med soyamjölk än med vanlig eller lactosfri mjölk. Testa!

 

Dag 1:

Häll 0,5 l vatten över 3 dl rågkross och låt stå ett dygn i trumstemperatur.

 

Dag 2:

50 g jäst eller 1 påse torrjäst

0,5 l soyamjölk (el vatten)

ca 0,5 dl olja

3 rågade tsk salt

600 g grovt rågmjöl

300 g grahammjöl

ca 300 g vetemjöl + lite till utbakning

 

Rör ut jästen i lite ljumt vatten och blanda med resten av vattnet. Häll i rågkrossdegen, salt, olja och rågmjöl, blanda och knåda i vetemjöl (degen ska vara ganska lös). Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till runda kakor eller mindre bullar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk. Grädda i 275 grader 9 - 10 minuter.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)