Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Finska köttpiråger

2015-02-16

Detta recept tipsade vännen Helena om. Det är hämtat från Tasteline. Jag gjorde vissa språkliga ändringar.

När jag tidigare bakat köttpiråger har jag använt vetemjöl. Jag tycker att det kan vara för mycket med två påsar jäst. En räcker bra men kanske behövs lite längre jästid. Risken finns att pirågerna smakar jäst med så stora mängder.

 

Finsk: Goda köttpiroger


Går bra att baka köttpiroger i ugnen 225°C 15 min, det är bra om man vill undvika fett, pensla dem då först med ägg).

10 - 15 st.


6 dl mjölk
2 påsar torrjäst
2 msk olja
2 msk socker
1 msk salt
ca 14 dl rågsikt

Fyllning:
1½ dl grötris
3-4 st stora lökar
600 g nötfärs
1 msk vinäger
1½ tsk salt
1½ tsk socker
1 tsk kryddpeppar
½ tsk vitpeppar
½ tsk basilika
½ tsk oregano
½ tsk mejram

0,5 - 1 tsk vitlökspulver
1 tsk rapsolja

Frityrolja till stekning

Gör så här:
* Värm mjölken, tillsätt torrjäst, olja, socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk 40 min.
* Koka ris enligt förpackningen, stek hackad lök och köttfärs i olja, krydda och blanda ihop.
* Kavla degen ca 1,5 cm tjock och tryck ut i ca 20 cm  diameter stora rundlar.
* Fukta kanterna med vatten och tillsätt fyllningen på ena sidan och vik den andra över och tryck ihop kanten med  gaffel och nagga överdelen.
* Hetta upp oljan i en tjock gryta till 180°C.
* Om du inte har temperaturmätare kan du prova oljans temperatur med en liten klick deg. Oljan är lagom varm, om degbiten genast flyter upp och börjar bubbla.
* Sänk ner pirogerna med hålslev. Stek båda sidorna gyllenbruna.
* Låt dem rinna av på hushållspapper.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden