Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Heja Atkins!

2013-04-22

Det går bra tillsvidare med Atkins dieten. Varför jag kallar det Atkinsdiet, inte Lchf vet jag inte riktigt för de är i stort sett lika. Men jag tror att det beror på att Lchf är en modefluga just nu och modeflugor gillar jag inte.

I varje fall så äter jag i huvudsak proteiner och fett och endast ca 20 g kolhydrater per dag. Det är så jag ryser när jag ser vad jag skrivit: äter fett! Jag som hela livet försökt att undvika fett. Jag har noga läst dr Atkins bok från 2002 (på finska) om viktminskning. Jag upplever att han har så rätt. Om man äter en massa kolhydrater bränner inte kroppen fett i samma utsträckning och framför allt så är man inte lika hungrig och suuuugen när man skippar kolhydrater. Jag lyckas hålla mig till endast ca 1300 kalorier/dag.

Det finns mycket i matväg som innehåller proteiner och fett och endast lite kolhydrater: Kött, fisk, ägg, ost, mjölkprodukter, sallad, tomat, gurka osv.

Hittills -2 kg. Jobbar vidare!

 

 

Gammal diet blir som ny

Så var vårens resa till Österbotten gjord. Tankarna uppfylls nu av allt det underbara som inträffade under den tre veckor långa vistelsen. Vilken gåva att få tillbringa tid med de fyra barnbarnen så mycket vi ville, eller rättare sagt orkade! Det kräver kondition att hänga med dem, minsann.

Trots goda föresatser både att höja konditionen och minska på vikten har det inte lyckats så bra. Både Anders och jag hade med oss i bagaget hem smärtande ben, fötter och ryggar.

Förbaskat att man inte är kapabel att prestera lite mera energi utan att få ont överallt då man får göra det trevligaste som finns: umgås med barnbarnen! Under hemresan bestämde jag mig ännu en gång: Reducerad vikt så jag orkar lite mera under nästa finlandsvistelse!

Redan för ca tio år sedan kom jag i kontakt med dr Atkins diet som jag också försökte mig på att testa. Då hade jag inte så värst många överflödskilon men gav mig hals över huvudet in på kapitlet om vad man skulle äta och inte äta och skummade lätt tankarna bakom. Det jag inte var förberedd på var att protein- och fettdieten med högst 20 gram kolhydrater per dag stoppar upp avloppet. Så det blev ett lika tvärt slut som början på den dieten.

Detta misslyckande har funnits i mitt minne allt sedan dess. Men jag har också kommit ihåg den härliga känsla som infann sig när hungern faktiskt minimerades till nästan noll genom dieten.

Det har ju pratats och skrivits om Lchf-dieten de senaste åren och det verkar som om den ger resultat. Nu har jag studerat både Atkinsdieten och Lchf lite närmare och skridit till verket.

För övrigt tror jag inte på konstiga dieter. Tror att man lyckas bäst om man försöker äta förnuftigt varje dag, år ut och år in. Nu ska jag dra in på kolhydrater, högst 20 g/dag. Efter 14 dagar kan jag lägga till 10 g i form av mera grönsaker. Socker, mjöl, potatis och ris mycket sällan. Har också koll på kaloriintaget.

Fortsättning följer!

Hör gärna av dig till mig och berätta om dina tips och erfarenheter!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden