Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Årets brödbak

2017-12-21

 

Det blev faktiskt brödbak endast en gång detta år. Jag är så förbaskad över att ugnen bara går till 230 grader. Mitt brödrecept ska ha 275 - 300 grader. Gräddar jag i 230 grader med både över- och undertemperatur blir bröden torra och färglösa. Nu försökte jag att ändra till övervärme mot slutet av gräddningstiden. Men märkligt nog hittade jag ingen övervärme på den konstiga, digitala ugnen så det fick bli grillning i stället.

Inför nästa bak måste jag ta mig tid att och läsa manualen. Bröden blev goda med en mycket knaprig yta.

Här är receptet:

Dag 1:

Häll 0,5 l vatten över 3 dl rågkross och låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 2:

50 g jäst eller 1 påse torrjäst

1 l ljum sojamjölk (eller vatten)

ca 0,5 dl olja

3 rågade tsk salt

600 g grovt rågmjöl

300 g grahammjöl

ca 300 g vetemjöl + lite till utbakning

 

Rör ut jästen i lite ljum vätska (40 gradigt till torrjäst) och blanda med resten av vätskan. Häll i rågkrossdegen, salt, olja och rågmjöl, blanda och knåda i vetemjöl (degen ska vara ganska lös). Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till runda kakor eller mindre bullar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk. Grädda i 275 grader 9 - 10 minuter.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)