Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Gratinerade rödbetor

2018-12-14

 

Rödbetor är bland det godaste jag vet! Går bra att servera i stället för potatis. I senaste K Mattidningen stötte jag på receptet Hasselbacksrödbetor med auraostsås.

750g kokta rödbetor (jag kokade 18 mellanstora rodbetor till 6 personer)

ca 4 msk smör

1 tsk salt

1 tsk provensalsk örtblandning (jag tog 2 rågade tsk)

3 msk fröblandning

1 msk skorpmjöl

Sås:

1 burk gräddfil

halvt paket Valio Aura blåmögelost

1 tsk honung

en nypa svartpeppar

Skala de kokta rödbetorna. Skär täta snitt så att skivorna sitter fast nertill. Placera rödbetorna i smord eldfast form. Rör smör, salt och kryddor. Bred ut kryddsmöret på rödbetorna. Krossa fröblandningen något och blanda med skorpmjölet och strö över rödbetorna. Baka i ugn i 225 grader ca 20 minuter.

Blanda såsingredienserna och servera kall. Jag gjorde dubbel sats sås och nästan allt gick åt till 6 personer.

Jag serverade innerstek av nöt till. Jag marinerade 2,2 kg filé i ett dygn i 1 dl balsamvinäger, 1 dl rybsolja, 1 dl soya och 4 tsk salt. Stekte både steken och marinaden i stekpåse ca 2 tim i 125 grader tills innertemperaturen var ca 65 grader (genomstekt). Stekspadet kan redas och blir en jättegod sås.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)