Här handlar det om mat! Jag skriver gärna om både nyttig och onyttig mat men mest handlar det om god och lättlagad mat. Hör gärna av dig om dina favoritrecept!

 

Vän eller fiende?

2013-05-26

När värmen äntligen infann sig efter en lång vinter såg jag till min fasa hur kirskålen växte och bredde ut sig i blomrabatten. Så våldsam har den inte varit tidigare just i min blomrabatt. Jag skrev om mina våndor både på facebook och på bloggen och jag fick många råd och tips. En del tyckte att jag skulle ge upp rabatten och så gräs där. Andra tyckte att jag skulle äta upp kiskålen.

Aldrig i livet att jag erkänner mig besegrad. Så andra alternativet är att dra upp eländet. Nu har jag grävt upp så mycket av de långa rötterna som är möjligt och de ovanjordiska delarna tar jag tillvara. Fryser eller använder genast. Av goda vännen Carita fick jag låna en bok med recept. Jag letade också på nätet och hittade flera recept. Kirskål är på väg att bli min stora passion. Otroligt gott i soppa, bröd, paj, gratäng, pesto och stuvning! Kirskålen är egentligen riktigt sympatisk.

Följande recept hiitade jag på Håstens koloniförenings hemsida:

 

Kirskålssoppa

 

Receptet räckte till tre som förrätt, men är nog lagom till två som huvudrätt.

1 liter färsk kirskål

5 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk smör

1/2 msk vetemjöl

1/2 dl finhackad gräslök

1 pressad vitlöksklyfta

1 dl lätt crème fraîche

några skalade räkor

Skölj kirskålen mycket noga och rensa bort grova stjälkar. Koka bladen mjuka i grönsaksbuljong, det brukar ta några minuter. Sila kokspadet, men spara det. Finhacka bladen i mixer eller för hand. Hetta upp smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Späd med kokspadet. Koka upp soppan och lägg i bladen, gräslöken och pressa i vitlöken. Låt koka ett par minuter innan du drar bort kastrullen från värmen och rör ner crème fraiche lite slarvigt så det blir klumpar i soppan.

Toppa med några skalade räkor.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden