Sonjas trädgårdsblogg

Vissa ger sig inte

 

 

Varken vi eller växterna i trädgården på torpet låter sig skrämmas av lite frost.

Gubben och jag lockas igen och igen att åka de 45 kilometrarna och se till torpet trots att vi egentligen stängt för säsongen. Både Soldatens ärtsoppa och kaffepaket finns i skåpet och värme i stugan blir det fort med luftvärmepumpen.

En fröjd är det att se att många växter inte frusit ännu. Romansalladen är hur fräsch som helst och både ringblommor och kaprifolen blommar ännu!!! Man tror inte det är sant.

Tredje sommaren gillt

 

 

För tre år sedan planterade gubben och jag en hel del buskar och perenner i radhusträdgården. Det har varit si och så med blommandet och fruktbärandet men nu tar trädgården farväl av oss genom att visa sig från sin hittills bästa sida.

Rhododrendronbuskarna som jag trodde skulle blomma i vitt (enligt plantskolans blekta fotografier) blommar nu överdådigt babyskärt. Inte så tokig färg, egentligen.

Blåbärstry, amerikanska blåbär och saskatoon verkar äntligen ge skörd och andra växter på grusplanen har växt till sig och fyller ut som det var tänkt.

Vid torpet växer det så det knakar. Problemet är att det är ogräset som följde med myllan som växer. Det planterade hade inte en chans. Bara att gräva bort och fylla med påsjord och plantera nytt.

Den här sommaren ska igen en gång gå i flyttandets tecken. Nu ska vi bo "mitt i smeten" med butiker och kafeer på alla sidor men ingen trädgård i stan som ropar på vatten och ogräsrensning. Torpet och ogräsrabatten överger vi inte. Favoritblomman, den svarta fleråriga stockrosen gräver jag upp och tar med till torpet. Den är svår att hitta i plantskolor.

Sista sommaren

 

Få se om det blir sista sommaren som vi bor i radhuset. Trädgården börjar nu bli som vi tänkte oss den. Alla blåbärstry-buskarna och andra bärbuskar blommar för fullt. Vi hoppas att nya ägarna ska njuta av skörden.

I höstas planterade jag inga lökar men rabatterna har ändå prunkat av tulpanblom. Det får bli samma Spring Green som är årets favorit. Den lilla rosa-gröna var vit-grön förra våren. Nu har den bytt färg. Växtriket är full av överraskningar!

Årets tulpan

 

Det var lätt att utnämna årets tulpan i år. Den vitgröna, som var gubbens utvalda i höstas och som jag inte minns namnet på, vinner med klar marginal.

Den vita, låga i framkanten verkar också vara intressant men den får bli tvåa eftersom den är så sen.

Tulpanskörden vid torpet är också sen. Det är nästan enbart de vanliga gula och röda som blommar ännu. Men flera är på kommande. Det dröjde så länge förrän snön smälte i blomlådan. Där hade stjälpts gårdsplanens snö under vintern.

Ska skärpa mig angående namnetiketter. Ser redan fram emot hösten och nya lökar och namnetiketterna i behåll.

P.S. Anstränger man sig lite så hittar man tulpannamnen på nätet. Den grönvita tulpanen heter Spring Green.

Laddat inför våren

 

Denna sommar gjorde vi ingenting i vår radhusträdgård förutom att kratta lite barr i våras. Allt har skött sig precis som planerat. Vi har bara njutit. Stenarna och barken runt växterna har hållit ogräset borta.

Men på torpet i Kantlax blev det stor aktivitet i sista minuten. Vi har fått ett däck byggt med en låda för blommor framför. Men lådan blev klar så sent så frosten hann infinna sig. Gubben och jag stötte och hackade i den frusna jorden och fick ner ca en tredjedel av blomlökarna. Men så blev det ju rejält på plus och en vecka senare var det lätt att plantera resten.

Jag räknade aldrig lökarna men de var nog hundratals som skulle i jorden. Förutom att jag lockades att beställa från klatschiga kataloger beställde jag av frikostiga Jeppisgrannen Gunvor som ger så mycket bonus så det blev enorma mängder lökar. Vi tror att det blir magninfikt i vår när den 6m x 1,4m stora lådan står i full blom.

Dags att summera vinterns framfart

Inte värt att ha stora förhoppningar mera. Det som inte visar livstecken i trädgården vid den här tidpunkten får man väl anse som förlorad.

Jag har aldrig förr prövat på att odla perenner i låda. Nu har jag prövat och kan konstatera att det inte var någon lyckad test. I somras planterade jag jordgubbar. Inte mycket till liv i dem nu. Kanske beror det inte på lådan, utan på att plantorna kom i jorden först i juli. De började blomma och hade också en massa kart när frosten kom. Plantorna hann inte avmogna.

I en annan låda hade jag planterat månadssmultron. Av ca 20 plantor lever 5 st, men det var ju samma sak med smultronen som med jordgubbarna. De blev utplanterade först i juli. I samma låda hade jag stuckit ner en massa perenner som ännu inte hade hittat sin rätta plats i trädgården. En mycket speciell vitblommande klocka, som jag inte vet namnet på, är helt försvunnen. Inte ens tre funkior, som borde vara så tåliga, syns till.

Men på baksidan av huset verkar allt ha klarat sig, ja utom rosorna naturligtvis! Hälften av de 10 som planterades i höstas, visar inga livstecken. Nu har jag inhandlat höstflox i stället. Sluttjafsat med rosor!

Alla buskarna växer så det knakar. Saskatoon, blåbärstry och aronia ser nu välmående ut trots att de verkade så små och ynkliga vid planteringen förra våren. Likaså rhododendronen ser pigga ut. Jag var betänksam eftersom alla dessa buskar är planterade med ett rejält stenkrosslager överst. Stenkrossen fanns i trädgården när vi flyttade in och nu är jag mycket nöjd med det speciella utseendet på stenträdgården. Och få ogräs är villiga att etablera sig bland stenarna :)

Det största glädjeämnet är nog alla tulpaner som så villigt och frikostigt blommar. Alla har ännu inte bekänt färg, och inte minns jag ju vilka lökar jag inhandlade i höstas. En sort som är speciellt intressant är en gul- och orangespräcklig sort. Tack till grannen Gunvor som försåg mig med dessa. Magnifika med stora blommor.

 

Lyckan sparkade

 

... tror jag.

Vi hade turen att hitta ett gammalt torp med växthus och pool. Otroligt men sant! Snart är vi igång och plaskar i 28 gradigt vatten utan att bekymra oss över att luften inte visar söderntemperaturer utomhus.

Vi har saknat en pool enormt sedan vi flyttade från Sigtuna. Ljumt vatten gör så gott förgamla värkande leder. Tröskeln till att ta en jumpatimme i vattnet är inte så hög som för annan träning. Vi ska bara invänta april, sen kööör vi!

Planer på ett litet växthus vid radhuset har vi också haft. Först tänkte vi oss en inglasad altan men efter att staden som vanligt gjort allt för att försvåra och fördyra projektet, lade vi ner alltihopa. Nu finns det rejält med utrymme runt poolen i växthuset för att driva plantor och odla både tomat och gurka.

Chilifrön har jag redan sått. De behöver lång växtperiod. Men jag ska vara mycket återhållsam med annan sådd. Bara lite pioner, lejongap, månadssmultron, solrosor, persilja, timjan och dill, tror jag. Känns långt till april här mitt i snödrivorna. Men redan nästa vecka lär det ska regna.

Nästan klar

 

Massor med jobb med dessa nysatta småplantor som inte ser mycket ut för världen. Men de ska bli stora och präktiga, hoppas jag.

Bakom stubben med soluret finns blåbärstry och saskatoon. De kommer att ge stora skördar, tror jag. I förgrunden Rhododendron Helsinki university.

Sommarblommorna som jag sådde redan i mars i plastlådor gav inte mycket lön för mödan. Ringblommorna började inte blomma tidigare än om jag skulle ha sått dem på friland. Till våren ska jag greja ett litet växthus med någon form av värme så jag får fart på frösådden.

I sommar har vi också byggt klart staketet. Fönsterramen fick jag för många år sedan när fönstren på Lagmans skola i Jakobstad byttes ut. Den ramen har följt med mig under många år. I Sverige fungerade den som utställningsram för smycken. Nu har den fått sin slutliga placering hos mig som inramning för mina glasalster. Målningen av staketet får vänta tills nästa sommar.

Trädgården börjar vakna

 

Va glad man blir över vårens första blommor! Snödropparna har visat sig redan några dagar och krokusen slog ut i dag. Förövrigt är nästan hela trädgården täckt med snö ännu.

Ska bli spännande att se vilka andra växter vår trädgård har att bjuda på. Gäller att inte börja gräva för tidigt utan invänta vad som eventuellt redan finns planterat.

 

Murmlar och mumla

 

Njuter så enormt av de första blommorna våren har att bjuda på samt av vårens första humla (mumla). Njuter såå av att solen förmår värma upp luften så mycket att man kan sitta på altan och njuta av värmen. Njuter sååå av att få besök av barnbarnen (murmlar) som fröjdas åt att ta sandlådan i besittning och gå på upptäcktsfärd och hitta spindlar, myror och flugor.

Fantastiskt att känna att vi börjar ha vår nya tillvaro i Finland under kontroll. Nu är också trädgårdsplanering på gång. Trots att trädgården är endast ca 100 m2 så är den energikrävande. Vi vill gärna ha vår personliga prägel på den samt åstadkomma en så lättskött trädgård som möjligt. Förra ägaren hade påbörjat den processen bra, men vi ska förminska gräsklippandet samt plantera in våra favoritväxter som t.ex. blåbärstry, saskatoon, hallon, jorgubbar och smultron.

Kliar i fingrarna

 

Blev så glad härom dagen när jag hittade tips på Facebook om hur man kan så tidigt utan problemet att vara tvungen att avhärda växterna före utplantering http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/sa-gronsaker-i-plastback-utomhus/

Jag har tidigare försökt mig på att så i krukor och ställa vid husväggen utan att täcka över. Det fungerade faktiskt hyggligt. Jag minns att jag sådde riddarsporrar på det sättet. Det var helt bekymmerslöst. Jag varken vattnade eller luftade. Men det var inte många frön som blev till plantor.

När jag nu har täckt sådden med lite snö och laggt locket på och ställt utomhus måste  jag komma ihåg att både lufta och vattna.

Frösorterna som jag sått är persilja, ringblomma, lejongap, svart och blå blåklint, solros, tagetes, månadssmultron och krasse.

Ska bli spännande att se hur jag lyckas!

Sommar ännu

 

Ljuvligt väder ännu 28/9 och mera ljuvligt har utlovats under veckan. I dag, middagstid är temperaturen i skugga +16 grader. Perfekt!

Orientaliska vallmon tror att det är sommar och blommar igen. Lejongap är en fantastisk sommarblomma som brukar blomma länge på hösten. Också månadssmultronen är uthålliga och blommar och ger bär ännu. Nu blir det dopp i poolen!

Skördefest med förhinder

 

Verkar inte bli någon häv (bra) skörd i år. Detta är inte vädrets fel, utan helt och hållet mitt eget.

Förra sommaren fick jag enorm skörd av både squash, gurka och tomat. Men i år gjorde jag bort mig.

Jag köpte frön till alla tre men så vill jag ju aldrig köra på den säkra linjen, utan skulle testa konstiga sorter.

Jag valde tre olika sorter av tomat i samma påse: bruna, strimmiga och gula. Jo, de har blommat men ingen mogen tomat har visat sig ännu. Ett av fröna blev en tagetes.

Gurk- och squashplantorna planterade jag ut för tidigt. Det var inte frosten som tog dem utan blåsten. Men som tur var hann jag inte plantera ut alla så tidigt. Men att kunna hålla reda på vad är vad bland de små plantorna kunde jag ju inte. Följden var att det jag vårdat så ömt i sommar är en gurkplanta och fem prydnadspumpaplantor.

Jag har inget minne av att jag köpt prydnadspumpafrön. Men gurkorna verkar ätbara.

Nästan klart

 

Slänten är nästan klaroch spireor och stefanandror planterade. Gubben har grävt så flitigt att jag nästan fått uppfattningen att han trivs med att hacka i stenhård fyllnadsjord och samtidigt försöka hålla balansen på lutande mark. Han är nog glad att det mesta är gjort. Nu återstår plantering av några frösådda perenner samt bark på den sista fläcken.

Syns vallmon i bakgrunden i kattlådan? Den sådde jag förra våren. I går satte de igång och blomma. Vilka magnifika blommor den orientaliska vallmon har. Underbart med sprakande orange-röd osymmetriskt ostyrig, fladdrig, vild färgprakt!

Ett stort projekt i trädgården återstår ännu. Tre rhododendronbuskar som just nu blommar så vackert mitt inne i ett buskage bakom huset ska flyttas. Men det får vi göra i höst.

Nu ska vi njuta, filosofera, snusa och låta oss hänföras av allt som växer och frodas och på sin höjd rycka upp någon kirskålsplanta som inte följer avtalet om tillåten växtplats.

Sorgebarnet forts.

 

Spireor finns i en mängd olika sorter. I Edsevö och på sommarstugan i Larsmo hade jag planterat många, i Östertälje ännu flera och i dag hämtade vi en beställning på 36 buskar från Tuna trädgård.

Riktigt alla är inte spireor. I hopen finns också Stefanandra som är en ny bekantskap för mig. Jag skrev till Blomsterlandets experter och frågade råd angående marktäckande buskar för slänten och de rekommenderade liten stefanandra. Den blommar just nu och lär ha underbar höstfärg på bladverket.

Spireorna har fin bladfärg både på vår och höst. Bladen är nästan finare än blommorna som i de flesta fall är olika färger av rosa. Jag gillar egentligen inte rosa blommor men jag tycker att spireorna är så spännande med alla bladfärger och kuddliknande växtsätt om man beskär dem ibland. Och eftersom det redan fanns rosablommande perenner här och där i vår trädgård, grävde vi upp dem och planterade på nytt i nedanför slänten. Nu ska de få sällskap av rosablommande spireor samt vitblommande stefanandror.

Spireorna är Spirea Japonica (sorterna Little Princess, Sapho, Magic Carpet, Firelight, Gold Flame och Shirobana) Spirea Betulifolia (Björkspirea) samt Smällspirea Physocarpus Opulifolius (som väl egentligen inte är någon spirea).

Fortsättning följer när vi planterat.

Sorgebarnet

 

Slänten som vi har våndats över i två somrar ska inte få en tredje sommar. Den har hittills haft gräsmatta men varit nästan omöjlig att klippa och hålla snygg.

Nu ska det bli ändring på det. Men vad som ska planteras där är ännu en öppen fråga. Nedre delen som är plan har redan fått perennaplanteringar.

Trädgården har haft några perenner planterade lite här och där. Nu har vi grävt upp dem och planterat dem på samma ställe så nu kommer de att synas. De har också fått näringsrik jord och ska förhoppningsvis blomma rikligt. Det är Astilbe, Pion, Aster, Bergklint, Akleja och Kärleksört som fått nytt liv. Där finns planterat sedan tidigare två trybuskar. De står så bra där de står. I somras förgyllde de hela slänten och gjorde den lite mindre ful med sin praktfulla blomning från juni till november.

Men problemet är vad vi ska plantera i den branta delen? Förslag mottages med tacksamhet. Det måste vara plantor som är marktäckande för ingen av oss vill klättra i backen och rensa ogräs. Som synes vill kirskålen gärna invadera vår trädgård, så det måste vara kraftiga, ganska höga växter som tar kål på kirskålen. Kräver jag det omöjliga? Funkia fungerar utmärkt med den har jag tänkt ska växa under enen till höger i bild.

Problemet är också att sluttningen ligger i skugga större delen av dagen. Det är enbart morgonsol som når slänten.

Det finns många olika spireasorter. De flesta blommar i rosa. Jag är inte vidare förtjust i rosa men eftersom de flesta nyligen flyttade perennerna blommar i rosa så får jag väl acceptera färgen. Av sorten Spirea Japonica finns sorter med blad i olika färger: gult, ljusgrönt, rostrött, orange. Olika färger på bladverket faschinerar mig mycket. I Östertälje hade vi just planterat en massa olika Spirea Japonika när det blev dags att flytta. Undrar just om de plantorna är fina och frodiga? Denna sort borde dessutom passa bra i skuggiga lägen.

Jag har också lekt med tanken att plantera Rhododendron i sluttningen, eller Bergenia, Lungört, Gul- eller Rödplister???

Blir galen av alla möjligheter och omöjligheter.

Herlian tid

 

... som man säger i Österbotten.

Absolut den bästa tiden på året enligt min åsikt. Inte för kallt och inte för varmt! Så skönt att böka i trädgården och njuta av förstlingarna.

Den blomma som gläder mig mest just nu är Förgätmigej. Blev så överraskad över att den finns så rikligt i vår trädgård just i år. Jag rensade bort den ur stenpartiet förra sommaren men inget inplanterat ville växa där. Nu har jag låtit förgätmigejen växa och den belönar mig rejält.

Tidigare i vår har jag njutit av narsisser i allehanda former och färger. Bollvivan är min favorit bland vivorna. Kejsarkronan är stor och ståtlig och höjer sig fint över låga växter. Aubretia och Mossflox är i början av sin blomning.

Jag är så lycklig över trädgården som blir mer och mer som vi vill ha den. Också gubben har dragits med i entusiasmen. Han odlar för närvarande "tvättfatsblommor". När han var liten brukade hans pappa klippa sticklingar av Kärleksörten och låta dem få rötter i ett tvättfat. På det sättet försäkrade pappan sig om att trädgården blommade länge på hösten. I vår trädgård fanns planterat ett par exemplar av Kärleksörten som gubben tog sticklingar av. Nu har han försäkrat sig om att kärleken ska blomma rikligt hos oss.

 

Tidigt ute

Snabba kast! Ena dagen är det rejält med snö på marken, några dagar senare sår man frön.

Fönsterbytet på kåken blev till stor nytta på många sätt. Förutom att vi fick nya, snygga, fönster som är enkla att öppna och lätta att tvätta, åstadkom vi drivbänkar av de gamla fönstren.

Naturligtvis sådde jag genast frön. Få se hur det lyckas med sådd i mars.

Snart dags

 

Årets fröpåsar anlände i dag. Vilken fröjd att öppna paketet och drömma sig bort till grönska och färgglada blommor!

Årets frösådda perenner ska bli Vårkrage, Smörboll och Brinnande Kärlek. Det är trogna blommor som alltid funnits i min trädgård i Österbotten och som bör finnas nu också.

Visst finns plantor att köpa men jag vill ha många av samma sort så att det blir effekt. Hellre väntar jag något år på blomningen och sår frön än att jag håller på i många år och delar och delar eller ruinerar mig med att köpa många plantor. Förra sommaren var jag lite försiktig och sådde endast en perenn, grannröd Orientalisk Vallmo. Det gläder mig att tänka på alla Vallmoblommor som ska förgylla sommaren!

Ringblommor och Lejongap är sommarblommor som jag också vill ha i mängd och massor. Ringblommorna kan man som tur är så på friland. Annars skulle jag drunkna i alla krukor i vår.

Jag är rädd för att det blir för många krukor i alla fall. Men gurkor, squash, tomat och prydnadspumpa ska jag så endast några krukor av var.

Sådden får vänta ett tag trots att det är töväder ute och nästan all snö smält bort. Altanen har för få plusgrader ännu. Intet är som väntans tider!

Blommar fortfarande

 

Fantastiskt att det blommar ännu i trädgården i november.

Lejongap var lite trög med blomningen i sommar men har blommat desto mer på hösten. Också Bollvivan har kommit på idén att blomma nu. Den var nyinköpt i våras och blev tydligen störd i blomningen då. Nu slår vita och rosa bollar ut i blom.

Jag hade frösått en massa olika grönsaker och blommor på inglasade altanen i våras. Om man vill ha många plantor av samma sort är det en fördel att så i stället för att köpa plantor. Jag tycker att det blir för dyrt att köpa många plantor så det blir alltid endast en eller två per sort. Men ofta går ju plantorna att dela efter något år.

Jag har i sommar haft ett tjugotal frösådda plantor av Månadssmultron. De gav redan i år en ganska god skörd. De utgjorde även en ram runt de övriga planteringarna i den nygjorda planteringslådan. Men de frösådda orientaliska Vallmona var inte mycket att hurra för i somras. Jag ser fram emot nästa sommar då ett tjugotal vallmoplantor kommer att explodera i färg.

I lådan hade jag planterat även Squash och Frilandsgurka. Det var ju lite tokigt för de tog så stor plats. Men god skörd gav de. Nästa sommar ska gurkorna och squashen få egna lådor.

Solrosorna var en riktig fullträff i planteringslådan. De tog minimalt med utrymme i själva lådan men skuggade fint högre upp så att småplantorna inte fick det alltför hett vid söderväggen.

Krassen har alltid varit en favorit i mina planteringar men i sommar fick de för mycket värme och blev invaderade av löss. Men det skojiga var att de hann fröså sig och nu har jag nya krasseplantor som blommar på altan.

Jag ser fram emot mars - april när jag får så nya plantor igen.

Bärbuskar

 

Så är projektet Förminskning av gräsytorna i gång. Vi har alltför stora gräsmattor och klippningen av dessa ytor är inte skoj. Dessutom har vi nu levt ett helt år utan egna bär i frysen. Passade bra att slå ihop dessa två projekt.

När vi var över i Österbotten i slutet av augusti besökte vi Blomqvists Plantskola i Lepplax. De har ett mycket stort utbud av plantor och man hittar ofta lite speciella sorter. Vi köpte bl.a Blåbärstry, Havtorn och Saskatoon.

När vi kom hem till Sigtuna blev det även hallon.

Nu är allt planterat. Ser inte mycket ut för världen men det tar sig får vi hoppas.

Nypotatis

Nypotatis (färskpotatis heter det i Sverige) i september?? Jo, faktiskt!

När man sätter potatis först i juli så blir det nypotatis i september. När vi sent omsider i början av juli hade berett potatislandet var vi lite skeptiska till att det skulle gå att odla någon potatis. Men vi stoppade ner gammal utväxt butikspotatis i jorden. Redan efter en vecka syntes gröna, små plantor i bänken. Vilken prydnad potatisraden utgjorde hela sommaren! Det blommade så vackert. Just före första frostnatten för några dagar sedan hade det blommat klart.

Andlösa av spänning satte vi gräftan i jorden i dag och upp kom vackra, runda, skorvfria knölar. Visserligen var många alltför små men skörden var inte mycket sämre än man brukar få med normal växttid.

Härligt att koka en kastrull med små nypotatis. Kändes som midsommarafton när gubben och jag avnjöt förstlingarna med Marskis sup. Och vädret var mycket bättre i dag än på midsommar.

I vår ska det ändå bli tidig potatis. Groddad potatis ska få växa till sig i mjölkkartonger på glasverandan och så ska de avnjutas på den riktiga midsommaraftonen.

Det frodas

 

Skördedags!

Jag medger att squaschen växte sig för stora och borde ha skördats tidigare. Men barnbarnen har upptagit all min tid den senaste veckan. Nu gäller det att leta recept med squash, för skörden blir riklig. Recept till tårta med squash fick jag nyligen av Daniela. Ska bli spännande att kolla hur det smakar.

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/507966/Kes%C3%A4kurpitsa-suklaakakku/

http://gronaskafferiet.se/choklad-och-zucchinitarta-med-jordgubbsmousse/

Gurkorna är frilandsgurkor och verkar ge bra skörd. Jag ska göra egen Bostongurka småningom. Den svenska, butiksköpta innehåller alltför mycket socker och turkost färgämne för att vara ätbar, tycker jag. Gurkorna är goda även som råa bara man skalar dem.

Jag sådde två tomatsorter; Bifftomaten Marmande och minitomaten Tiny Tim.Tror inte att jag väljer Marmande flera gånger. Den är mjölig och formerna kan vara mycket konstiga. Tiny Tim är goda. Barnbarnen gillade att plocka dem. De tomater som vi inte äter färska får bli kross och frysas.

Också blommorna blommar fint i värmen. Solrosorna har blivit rekordhöga. Även den sort som skulle bli 80 cm höga enligt beskrivningen är nu uppe i två meter.

Krasse brukar jag lyckas bra med men inte i år. Lössen har käkat upp nästan alla plantor. Men det är nog så att krassen inte vill ha så här varmt och full sol hela dagarna. De plantor som står lite mera skuggigt är fina.

Sådde Orientalisk Vallmo tidigt i våras. Av erfarenhet trodde jag att jag visste att de inte blommar första året, men se det var fel. De blommar nu med full fart men blombladen dråsar ner redan efter ett par timmar i värmen.

Längtar redan till våren så jag kan ta nya tag med nya frön. Längtar också efter att det ska bli svalare.

Va nu då?

 

Tomaterna i min odling börjar rodna. Jag tycker om maffiga bifftomater, men så här konstiga har jag inte tänkt att de ska bli. Det finns 4 st liknande på de sex plantorna. Den kart som bildats senare på Marmandeplantorna ser helt normala ut.

Hade de första för brått att börja växa?

Weigela

 

Det är så spännande med alla nya växter. I Österbotten, Finland, är det mycket begränsat med sådant som går att övervintra. Men här i Sigtuna odlas det för mig tidigare otänkbara sorter som t.ex. Magnolia, Paradisbuske och Gullregn.

I vår trädgård blommar nu en buske som jag inte kan minnas att jag har sett tidigare. Förra veckan var vi på besök hos goda vännen Inger som har en fantastisk trädgård och kan det mesta om de flesta växter. Vi hade fotograferat våra buskar och visade fotografierna för Inger. Jo, hon visste genast att det var Try.

Ahaa! Try känner jag till. Rosentry och Blåtry hade jag i trädgården i Östebotten. Men inte blommade de så fantastiskt som denna Try!

Nu har jag googlat på Try och kommit fram till att det är Prakttry som vi har i trädgården. Men de sorter som fanns i trädgården i Österbotten heter Lonicera på latin, denna sort heter Weigera och liknar inte den andra så mycket, tycker jag.

Lonicera hör till kaprifolsläktet, läste jag Ojojoj, Kaprifol måste jag också ha i trädgården. Jag blir galen av tanken på allt jag vill odla. Ju flera plantskolor jag besöker och ju mera jag läser om intressanta växter, desto mera vill jag plantera. Men av erfarenhet vet jag hur mycket jobb det är med en trädgård. Det jag köper och planterar ska vara lättskött och gärna marktäckare.

I midsommarhelgen hade vi besök av goda vännerna Bettan och PÅ. De förärade oss Finlands Vita Ros. Nää, inte medaljen utan busken. Den rosbusken kan jag inte leva utan. Det är många andra växter som är självklara i Österbotten som jag bara måste skaffa. Det är trevligt att ha många drömmar för framtiden!

Kattlåda

 

Intill altanen fanns tidigare en smal remsa gräsmatta. Ett mycket tunt jordlager med en massa sten under gjorde att gräset inte ville växa så bra.

Gubben och jag tyckte att vi kunde utnyttja det soliga, skyddade läget bättre. Vi bestämde oss för att bygga en odlingspall. Pallen blev hela gräsplättens storlek. Gubben påstår att han byggt nejdens största kattlåda. Men inte har katter tagit lådan i besittning. Det är jag glad för. Inte vill jag ha katter krafsande bland mina odlingar.

Odlingarna i lådan blev en riktig diversehandel. Tidigt i våras var det mycket intressant att så en massa olika frön. Då hade jag ingen aning om var jag egentligen skulle plantera ut mina växter. Så nu innehåller lådan både solrosor, gurkor, squash, månadssmultron, orientalisk vallmo (som väl inte kommer att blomma på ett par år), krasse, bollviva (som jag försökte mig på att dela med följden att plantorna miste det mesta av sina rötter), sallad, persilja, timjan och rädisor. Tomatplantorna får stå i sina krukor på annat ställe. Annars hade de ockuperat hela lådan. Jag gillar min diverselåda skarpt.

Arabis

 

Otroligt väder i april! Har aldrig sett på maken. Arabis har glatt oss länge redan i rabatten. Tack till Pia som antagligen är den som planterat blommorna! Kan inte påminna mig om att jag sett de här färgerna på Arabis tidigare. I Edsevö blommade en vit variant i maj men det var ibland si och så med övervintringen.

Är det verkligen tillåtet att ha det så här underbart: Sommarväder i april, lagom varmt vatten i poolen att simma i, inglasad altan att odla tomater i, gäststuga med splitterny, stor ugn för glas och keramik och ett i övrigt underbart hus som känns nästan perfekt. Och inte att förglömma: Världens goaste gubbe!

Men Luther knackar mig på axeln och anser att jag inte ska vara så nöjd: Du vet ju att du är lite krasslig, barn och barnbarn är ju alltför långt borta och värmepannan signalerar att den snart slutar att fungera. Jaja. Men jag njuter i alla fall av det fina jag har!

Redan i början av mars var jag så ivrig att sätta igång med frösådd på altanen. Men det hämmade sig för nätterna har ibland varit ganska kalla. Först nu har plantorna börjat växa på allvar. Men tillgången på ljus har gjort att plantorna är låga och kraftiga. Ska töja på tålamodet och inte plantera ut dem för tidigt. Som vanligt har jag sått för många frön av de olika sorterna. Men det är trevligt att dela ut överblivna plantor till vänner och bekanta.

Några dagar efter detta skrevs besökte jag Tuna trädgård. Där hittade jag mina "Arabis" som visade sig vara Aubretia.

Ny milstolpe

 

Efter flytten i höstas till ett hus med spännande trädgård och inglasad altan upplever jag att mina trädgårdsambitioner åter har fått sig en rejäl skjuts.

Under de senaste 10 åren efter skilsmässa, flytt till lägenhet, giftermål och flytt till Sverige fick mitt trädgårdsintresse stå i bakgrunden. Huset i Östertälje hade en mycket liten och och förvildad trädgård. Vi putsade till den lite och skaffade tre trälådor som jag odlade lite örter i. Annars utgjorde trädgården ett vilorum både för gubben och mig och svärmor som bodde i samma hus. Passade mig så oerhört bra att inte behöva jobba så mycket i trädgården utan mest njuta av frodigheten, plocka hallon och äpplen och sitta i solstolen och mumsa.

Nu när trädgårdsenergin vaknat igen beslöt jag mig för att skapa ännu en blogg på min hemsida. Främst för att för mig själv göra anteckningar om ideer, planer och eventuella resultat. Men också för att få feedback, ideer och råd från eventuella läsare. Blir jätteglad för kommentarer!

Inte har man ju blivit yngre precis och orken räcker inte på långa vägar till för vidlyftigare trädgårdsarbete. Men gubben har lovat hjälpa till med grävandet. Så nu gläds jag än en gång över att få sätta min personliga prägel på en ny trädgård. Ja, ny och ny ... Huset är ju byggt i början av 70 talet som sommarstuga och tillbyggt i flera omgångar, men det är nytt för oss. Och grunden finns ju lagd för trädgården. Men gräsmattan är alltför stor så utmaningen blir att minska på gräset och plantera buskar och träd och buskar och träd ... Små remsor med gräs intill husväggarna ska få bli planteringar för blommor, jorgubbar, smultron, kryddörter, rotsaker , jordärtskockor, potatis. Ni ser, ingen ände på allt jag ska!

Just nu ligger jag mest i sängen och försöker bli kvitt en besvärlig förkylning. Som tur är hann jag så tomatfrön för en vecka sedan innan förkylningen klubbade ner mig. Det blev inga konstiga tomatsorter: Bifftomat Marmande och körsbärstomat Tiny Tim. Den senare tror jag att jag prövat vid sommarstugan i Larsmo med gott resultat.

Men sängliggandet nu ger mig tid att läsa trädgårdsböcker och entusiasmen bara växer.