Sonjas trädgårdsblogg

Nypotatis

2014-09-28

Nypotatis (färskpotatis heter det i Sverige) i september?? Jo, faktiskt!

När man sätter potatis först i juli så blir det nypotatis i september. När vi sent omsider i början av juli hade berett potatislandet var vi lite skeptiska till att det skulle gå att odla någon potatis. Men vi stoppade ner gammal utväxt butikspotatis i jorden. Redan efter en vecka syntes gröna, små plantor i bänken. Vilken prydnad potatisraden utgjorde hela sommaren! Det blommade så vackert. Just före första frostnatten för några dagar sedan hade det blommat klart.

Andlösa av spänning satte vi gräftan i jorden i dag och upp kom vackra, runda, skorvfria knölar. Visserligen var många alltför små men skörden var inte mycket sämre än man brukar få med normal växttid.

Härligt att koka en kastrull med små nypotatis. Kändes som midsommarafton när gubben och jag avnjöt förstlingarna med Marskis sup. Och vädret var mycket bättre i dag än på midsommar.

I vår ska det ändå bli tidig potatis. Groddad potatis ska få växa till sig i mjölkkartonger på glasverandan och så ska de avnjutas på den riktiga midsommaraftonen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden