Sonjas trädgårdsblogg

Sorgebarnet

2015-05-17

 

Slänten som vi har våndats över i två somrar ska inte få en tredje sommar. Den har hittills haft gräsmatta men varit nästan omöjlig att klippa och hålla snygg.

Nu ska det bli ändring på det. Men vad som ska planteras där är ännu en öppen fråga. Nedre delen som är plan har redan fått perennaplanteringar.

Trädgården har haft några perenner planterade lite här och där. Nu har vi grävt upp dem och planterat dem på samma ställe så nu kommer de att synas. De har också fått näringsrik jord och ska förhoppningsvis blomma rikligt. Det är Astilbe, Pion, Aster, Bergklint, Akleja och Kärleksört som fått nytt liv. Där finns planterat sedan tidigare två trybuskar. De står så bra där de står. I somras förgyllde de hela slänten och gjorde den lite mindre ful med sin praktfulla blomning från juni till november.

Men problemet är vad vi ska plantera i den branta delen? Förslag mottages med tacksamhet. Det måste vara plantor som är marktäckande för ingen av oss vill klättra i backen och rensa ogräs. Som synes vill kirskålen gärna invadera vår trädgård, så det måste vara kraftiga, ganska höga växter som tar kål på kirskålen. Kräver jag det omöjliga? Funkia fungerar utmärkt med den har jag tänkt ska växa under enen till höger i bild.

Problemet är också att sluttningen ligger i skugga större delen av dagen. Det är enbart morgonsol som når slänten.

Det finns många olika spireasorter. De flesta blommar i rosa. Jag är inte vidare förtjust i rosa men eftersom de flesta nyligen flyttade perennerna blommar i rosa så får jag väl acceptera färgen. Av sorten Spirea Japonica finns sorter med blad i olika färger: gult, ljusgrönt, rostrött, orange. Olika färger på bladverket faschinerar mig mycket. I Östertälje hade vi just planterat en massa olika Spirea Japonika när det blev dags att flytta. Undrar just om de plantorna är fina och frodiga? Denna sort borde dessutom passa bra i skuggiga lägen.

Jag har också lekt med tanken att plantera Rhododendron i sluttningen, eller Bergenia, Lungört, Gul- eller Rödplister???

Blir galen av alla möjligheter och omöjligheter.

Antal kommentarer: 2

2015-08-18 11:35:53

prova daggkåpa finns i alla storlekar trivs i alla lägen breder ut sig lätt

2015-08-19 12:50:15

Tack! Daggkåpa är en mycket trevlig växt! Jag har den både som vild och en större variant på sluttningens högra sida. Jag gillar gröna blommor. Det blev spireor och stefanandror i slänten. Just nu ser den inte mycket ut för världen. Men nästa sommar hoppas jag att buskarna acklimatiserat sig samt brett ut sig lite. Lägger ut nya bilder då. Oj vad det är långt till nästa sommar /Sonja (flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden