Sonjas trädgårdsblogg

Dags att summera vinterns framfart

2017-06-01

Inte värt att ha stora förhoppningar mera. Det som inte visar livstecken i trädgården vid den här tidpunkten får man väl anse som förlorad.

Jag har aldrig förr prövat på att odla perenner i låda. Nu har jag prövat och kan konstatera att det inte var någon lyckad test. I somras planterade jag jordgubbar. Inte mycket till liv i dem nu. Kanske beror det inte på lådan, utan på att plantorna kom i jorden först i juli. De började blomma och hade också en massa kart när frosten kom. Plantorna hann inte avmogna.

I en annan låda hade jag planterat månadssmultron. Av ca 20 plantor lever 5 st, men det var ju samma sak med smultronen som med jordgubbarna. De blev utplanterade först i juli. I samma låda hade jag stuckit ner en massa perenner som ännu inte hade hittat sin rätta plats i trädgården. En mycket speciell vitblommande klocka, som jag inte vet namnet på, är helt försvunnen. Inte ens tre funkior, som borde vara så tåliga, syns till.

Men på baksidan av huset verkar allt ha klarat sig, ja utom rosorna naturligtvis! Hälften av de 10 som planterades i höstas, visar inga livstecken. Nu har jag inhandlat höstflox i stället. Sluttjafsat med rosor!

Alla buskarna växer så det knakar. Saskatoon, blåbärstry och aronia ser nu välmående ut trots att de verkade så små och ynkliga vid planteringen förra våren. Likaså rhododendronen ser pigga ut. Jag var betänksam eftersom alla dessa buskar är planterade med ett rejält stenkrosslager överst. Stenkrossen fanns i trädgården när vi flyttade in och nu är jag mycket nöjd med det speciella utseendet på stenträdgården. Och få ogräs är villiga att etablera sig bland stenarna :)

Det största glädjeämnet är nog alla tulpaner som så villigt och frikostigt blommar. Alla har ännu inte bekänt färg, och inte minns jag ju vilka lökar jag inhandlade i höstas. En sort som är speciellt intressant är en gul- och orangespräcklig sort. Tack till grannen Gunvor som försåg mig med dessa. Magnifika med stora blommor.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden