Sonjas trädgårdsblogg

Weigela

2014-06-22

 

Det är så spännande med alla nya växter. I Österbotten, Finland, är det mycket begränsat med sådant som går att övervintra. Men här i Sigtuna odlas det för mig tidigare otänkbara sorter som t.ex. Magnolia, Paradisbuske och Gullregn.

I vår trädgård blommar nu en buske som jag inte kan minnas att jag har sett tidigare. Förra veckan var vi på besök hos goda vännen Inger som har en fantastisk trädgård och kan det mesta om de flesta växter. Vi hade fotograferat våra buskar och visade fotografierna för Inger. Jo, hon visste genast att det var Try.

Ahaa! Try känner jag till. Rosentry och Blåtry hade jag i trädgården i Östebotten. Men inte blommade de så fantastiskt som denna Try!

Nu har jag googlat på Try och kommit fram till att det är Prakttry som vi har i trädgården. Men de sorter som fanns i trädgården i Österbotten heter Lonicera på latin, denna sort heter Weigera och liknar inte den andra så mycket, tycker jag.

Lonicera hör till kaprifolsläktet, läste jag Ojojoj, Kaprifol måste jag också ha i trädgården. Jag blir galen av tanken på allt jag vill odla. Ju flera plantskolor jag besöker och ju mera jag läser om intressanta växter, desto mera vill jag plantera. Men av erfarenhet vet jag hur mycket jobb det är med en trädgård. Det jag köper och planterar ska vara lättskött och gärna marktäckare.

I midsommarhelgen hade vi besök av goda vännerna Bettan och PÅ. De förärade oss Finlands Vita Ros. Nää, inte medaljen utan busken. Den rosbusken kan jag inte leva utan. Det är många andra växter som är självklara i Österbotten som jag bara måste skaffa. Det är trevligt att ha många drömmar för framtiden!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden