Blogg om ditt och datt

100 nya psalmer

2018-02-26

Lyssnade du på Radio Vega i går kväll? Om inte så finns programmet kvar på Arena. Där kan man också lyssna till alla de nya, inspelade psalmerna med körer från hela svenskfinland.

Vi åkte bil just som programmet 100 psalmer i nya psalmboken sändes i radion.

Det blev många tankar som flög genom min skalle. Ska inte psalmerna i kyrkan vara "riktiga" psalmer, ska inte psalmer vara lättsjungna för kyrkobesökarna, kan rytmerna i psalmerna verkligen vara vilka som helst: tango, gospel, brasilianska? Gubben tyckte också att psalmer ska vara psalmer och inte karibiskt tjoande, men barnbarnet som var med gillade de pigga barnsångerna.

Men mina tankar förändrades vartefter programmet pågick. Underbara, välklingande nya sånger och underbara välljudande körer som framförde musiken! Vad folk kan i lilla svenskfinland och så många proffsiga körer det finns! Psalmer kan så väl vara pigga melodier eller avancerade tongångar. Är ju en annan sak om de verkligen sjungs under högmässorna av kyrkobesökarna.

Väl hemma igen satt vi kvar i bilen och åhörde pricken över iet: Helig, helig, helig nr 808. Otroligt vackert! Den skulle jag gärna vara med och sjunga i kyrkan eller ännu hellre åhöra live med den skickliga kören!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)