Blogg om ditt och datt

Bättre Nytt!

2016-12-31

Ska avsluta året med att leva upp till uttrycket gammal gnällkärring. Så kan jag hoppas på att jag blir lite mindre gnällig  nästa år.

Det var fint att jag för en tid sedan fick utrett begreppet gnällig. Gnällig får man vara om det finns hopp om att problemen går att åtgärda. Onödigt att gnälla om det inte finns möjlighet att åtgärda missnöjet! Det var min nyfunna vän Maggi som hjälpte mig att utreda. Tack Maggi!

Alltså tar jag sats och häver ur mig lite missnöje än en gång angående nutidens textilkvaliteter.

Sorterade just en massa nytvättade strumpor och underkläder. Jag hade tvättat dem i 60 grader och konstaterade igen en gång att många av dessa plagg borde ha tvättats i 40 grader. Men skulle man följa de råden får man problem med både fotsvamp och annat småningom. Jo, det finns säkert både strumpor och trosor som kan tvättas i 60 grader men de är inte lätta och hitta i vanliga marketbutiker. Och när man är lagd åt det hållet att man inte gillar att springa i många butiker så tar man vad man råkar se nära livsmedelshyllorna.

Kom i samma veva att tänka på storleken på kläder nu för tiden. Jag har så länge jag kan minnas hållit mig till Nansos trikånattlinnen. De ser ungefär likadana ut nu som de gjorde på 80-talet förutom att storlekarna har ändrat. Jag har fortfarande i användning nattlinnen i storlek M från den tiden. Men jag har också alla storlekar däremellan upp till XXL. OCH ALLA ÄR DE LIKA STORA (på bredden)! Säg inte att de minsta storlekarna har töjt i användningen, så är det inte! Snarare har de krympt i tvätten.

Om detta har jag skrivit och klagat till Nanso. Tror ni jag fått något svar - näää! Men jag vet ju egentligen vad svaret är: Nu ska alla kläder vara så tajta, därför har storlekarna minskat. Därför kan jag ännu använda 80- talets kläder i mindre storlekar trots att jag inte direkt minskat.

Måste ännu tjafsa om Finlaysons lakan som var så tjocka och präktiga förr. Nu kan man enbart köpa tunt sladder som ser ut som trasor efter endast en natts användning. (Är inte aktivare på nätterna nu än på 80- talet). Har kvar flera 80- tals påslakan och underlakan och skulle klara mig så bra med dessa om jag inte skulle ha lust att byta färg och mönster ibland. Har tröttnat på de pastellfärgade gröna och blå och skulle vilja ha några klatschiga, färgglada i stället. Men de som jag hittar i butikerna är ju bara tunna trasor. Har skrivit och klagat till Finlayson men inget svar därifrån heller. Förstår så bra att tjocka stabila lakan blir så mycket dyrare att tillverka! Men vad då? Om man kan använda dem i 40 år, lätta att få släta utan mangling och en fröjd att krypa in under så skulle de vara värda priset!

Inte ens Marimekko har kvar sina fina kvaliteter både på tyg och kläder. Den nyinköpta tröjan i modal, lycocell och elastan hänger som en trasa på mig. Vet att nutidens mode ska sitta åt, därav det slippriga materialet, men när man inte gillar åtsittande så vill man ha stadigare bomullstrikå!

Nog klagat för denna gång! Det var bättre förr men trots det Gott Nytt År!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden